Constantin Armasu: “Intarzieri majore in accesarea de fonduri europene in sanatate”

810_10862-Cropped.jpg

Constantin Armasu face un rezumat pe blogul sau in urma intalnirii comisarului european pentru politica regionala, Corina Cretu cu viceprim-ministrul si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Vasile Dincu, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, si cu reprezentanti ai Bancii Mondiale si Bancii Europene de Investitii, pe tema dezvoltarii domeniului sanatatii.

“Suma pusa la dispozitie prin Programul Operational Regional 2014-2020 pentru domeniul sanatatii este de 326 milioane euro. In plus, proiectul „Imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului de sanatate din Romania” este finantat cu un imprumut de 250 de milioane de euro prin intermediul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) – din care Romania deocamdata nu a extras bani.

Prin POR 2014-2020, Sanatatea va beneficia in urmatorii patru ani de 280 de proiecte sprijinite si finantate de Comisia Europeana, care vor avea impact direct asupra comunitatilor locale si a calitatii vietii oamenilor. Printre aceasta se numara:
•    investitii la 35 de unitati de urgenta in spitalele judetene;
•    reabilitarea si modernizarea unitatilor de primiri urgenta din spitalele judetene – o noutate fata de vechiul program regional, in conditiile in care in perioada 2007-2013 au fost avute in vedere doar spitale si ambulatorii;
•    si, subiectul principal pentru care ne-am intalnit astazi, construirea si echiparea a trei spitale regionale – la Cluj, Craiova si Iasi.

Pentru a putea utiliza toate fondurile comunitare puse la dispozitie, Romania este obligata, in baza Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeana, sa indeplineasca 22 de conditionalitati ex-ante – unele dintre acestea se refera tocmai la domeniul sanatatii.”

Citeste continuarea articolului pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.