Consultanta in Managementul proiectelor – mit sau realitate?

Desi n-am mai postat un articol cam de multisor, in primul rand din cauza mai multor incercetitudini privind deschiderea unor linii de finantare din fonduri structurale. Sper ca in curand sa se deschida/redeschida noi linii de finantare. Tocmai pentru ca avem asteptari de la aceste fonduri si analizand cerintele unor clienti, am decis sa va impartasesc cate ceva din experienta proprie.

Au mai spus si alti blogeri ca nu se exceleaza in sistemul de formare al consultantilor in general si nici al celor specializati in Managementul de proiect in special…poate tocmai pentru ca este vorba despre o arta combinata cu multe informatii si un cumul de abilitati.

Nevoia de consultanta in managementul de proiect este o realitate si nu un mit, desi unii poate ma vor contrazice si chiar astept comentariile voastre pe acest subiect.

Daca chiar v-ati hotarat sa contactati un consultant pentru Managementul de proiect,  v-as recomanda sa va documentati inainte. Iata cateva tipuri de informatii care ar putea sa va ajute in luarea deciziei:

– experienta anterioara, inclusiv in implementarea proiectelor (daca nu a implementat nici un proiect poate vorbi doar din carti sau dupa ureche)

– ce forme de certificare a competentelor in domeniu are?

– modul concret de colaborare si comunicare cu clientul

– care vor fi rezultatele masurabile ale asistentei primite.

Chiar daca ma repet, va voi aminti ca “Proiectele nu se implementeaza singure!”… si nu ajunge doar sa fie bine “scrise” ele trebuie bine implementate.

About Ana Zsok

In ultimii 14 de ani, am reusit sa-l implementez in viata mea personala si a firmei de consultanta si instruire pe care o conduc. Fiind Master in Managementul proiectelor si Consultant acreditat in Metoda BELBIN – Roluri in echipa, mi-as dori sa pot impartasi si la altii din experientele mele. Am dezvoltat si implementat peste 30 de proiecte, in domeniile specifice firmei, adica: Managementul resurselor umane, Management organizational, Planificara strategica comunitara si organziationala. Firma TEAM Consulting, pe care o coordonez este specializata si in furnizarea de servicii de formare profesionala si consultanta pentru dezvoltarea afacerilor. Cursurile pe care le furnizam sunt: Manager Proiect – autorizat CNFPA, Competente comune in management (Leadership. Comunciare, Rezolvarea problemelor, Lucrul in echipa), Scrierea proiectelor cu finantare europeana, Metode moderne de evaluare a personalului. Mi-ar face placere sa pot sa sprijin, potentialii beneficiari de finantari ai fondurilor europene.

5 thoughts on “Consultanta in Managementul proiectelor – mit sau realitate?”

 1. zaneta spune:

  Este esential sa ai experienta , dar experienta o capeti in timp ,trebuie sa dai o sansa si celor care sunt bine intentionati.
  Eu de exemplu un an de zile dupa facultate nu am reusit sa ma angajez peste tot iti cere macar doi ani vechime ceea ce este aberant,dupa care am facut si eu un curs de management de proiect si am facut primul proiect pentru patroana mea ,dupa care la ceva rudenii ale mele care au avut incredere in mine fara experienta .Dupa semnarea primelor 4 contracte de finantare sa dus vestea si am avut solicitari de a trebuit sa ma las de serviciul initial.
  Am infiintat eu o firma cu obiect de activitate total opus fata de ce facultate am facut si am mai angajat inca trei persoane si am facut o firma de management ce merge super .
  Ei ce ziceti daca faci un lucru de calitate informatia circula si rezultatele se vad , cine a crezut ce schimbare profesionala va veni in viata mea

 2. melaniacoman spune:

  Ce s-a intamplat? Unde ati fugit? De ce nu va mai vedem pe finantare?

  Haideti sa punem tara la cale cu certificarile astea!

  Melania

 3. anazsok spune:

  Melania draga ai atins un subiect sensibil..adica cel cu Certificarea.
  Din pacate in multe situatii e chiar VAX..:) dar in realitate este foarte necesara. Problema ramine cum sa identificam modalitati de Certificare valide, adica chiar sa certifice ceea ce spun ca certifica.
  Poate vom mai discuta acest subiect. Crde-ma si eu m-am saturat de vanzatorii de diplome!

 4. Mihaila Raul spune:

  De acord cu dumneavoastra, mai ales la capitolul cu experinta anterioara. Sa auda si acei “consultanti” care nu au implementat nici un proiect si nici nu au asigurat sustenabilitate, ci doar au elaborat propuneri de finantare pe baza unor modele prestabilite fara legatura cu mediul romanesc.

 5. melania coman spune:

  Certificarea e VAX!

  Si asta o spun cu toata certificarea mea cu tot.

  Experienta e pilonul de rezistenta, dar cu o precizare: daca pui un arhitect manager de proiect de constructii, s-ar putea sa iti iasa, dar daca acelasi arhitect este manager de proiect la un proiect de dezvoltare regionala, s-ar putea sa nu iti iasa…

  Comunicare / colaborare cu clientul – hm, cand arde rau, toata lumea are interesul sa iasa… Deci asta ar fi asa, o poezie…

  Rezultatele masurabile? Adica, in afara de proiect implementat, obiective realizate, livrabile depuse si aprobate? Buget nedepasit? Echipa inca in viata?
  Manager inca in viata? (desi asta e una grea) Membrii echipei inca isi vorbesc unul altuia?

  Problema nu e cat de bun e consultantul in PM, ci cat de interesat e Clientul sa implementeze proiectul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.