Daca va intrebati cum sa faceti sa evitati sa pierdeti bani cumparand consultanta sau cum sa nu dati mai mult decat face, analiza categoriilor de consultanti mentionate mai jos v-ar putea fi de un real folos.
Consultantii cu „diploma”
Cei care lucreaza la firme ce ofera instruire in domeniul accesarii fondurilor europene au intrat in contact, nu de putine ori, cu persoane interesate in primul rand de diploma pe care o primesc la final, daca respectivul curs este acreditat de Uniunea Europeana, de vreun minister roman sau de cine stie ce alta institutie, daca urmand respectivul curs au dreptul sa fie consultanti. Îi intereseaza mai putin in ce consta instruirea si daca intr-adevar invata ceva.
Exista o probabilitate destul de mare sa intalniti astfel de persoane, unele chiar cu foarte multe diplome, dar care nu au lucrat pana in prezent (ori au lucrat foarte putin) in domeniul pregatirii si implementarii de proiecte finantate din fonduri europene. Cand vedeti aceste diplome, ar trebui sa va amintiti si cum se dau, nu de putine ori, diplomele prin Romania.
Consultantii cu „prieteni”
Am intalnit consultanti ce pot obtine diverse avize in cateva zile si care sustin ca garanteaza 100% succesul unui proiect. Cum? „Pai… am niste prieteni“, vine de obicei raspunsul. Iar acesti „prieteni” lucreaza prin diferite autoritati publice.
Pe de alta parte, daca acesti „prieteni“ fac ceva ilegal, consecintele se vor rasfrange si asupra celor care depun proiectul spre finantare sau il implementeaza.
Intermediarii
V-ati intrebat vreodata de ce se cer comisioane asa de mari la consultanta pe fonduri europene? Cele mai vehiculate cifre sunt de 6%-10% pentru scrierea unui proiect, dar am auzit si de cazuri de 20%. Raspunsul este ca sunt consultanti care semneaza contracte cu posibilii beneficiari de finantare, dar nu fac ei munca, ci platesc altora sa o faca. Drept urmare, la comisionul celor care se ocupa efectiv de scrierea proiectului in cauza se adauga comisionul intermediarului; de obicei, suma se dubleaza.
În fapt, procentele ar trebui sa fie urmatoarele:
- pentru pregatirea proiectului (cererea de finantare, plan de afaceri, analize, obtinere avize etc.) – 1%-5% din alocarea financiara nerambursabila (banii de la Uniunea Europeana si din bugetul national al Romaniei);
- pentru implementarea proiectului (proceduri de achizitii publice, proceduri financiare, pregatirea vizitelor de monitorizare si audit etc.) – 1%-5% din totalul sumelor rambursate (decontate) de autoritati beneficiarului de finantare.
Ce ar trebui sa faceti?
- Cautati acel consultant care stie ce are de facut, iar nu unul care are multe diplome. Diplomele nu fac proiecte.
- Nu cereti sa vi se garanteze obtinerea finantarii. Cereti sa platiti consultantul doar cu comision de succes (adica doar daca veti obtine finantare). Astfel, acesta va prelua riscul si isi va face treaba bine. Daca nu are succes, nu il platiti.
- Cereti justificarea in detaliu a sumelor solicitate pentru consultanta si eliminati verigile intermediare. Nu este cazul sa-i platiti pe cei care creeaza legatura intre dumneavoastra si cei care va realizeaza efectiv documentatia.