Consultare privind proiectul de ghid metodologic de reglementare a proiectarii, executiei, utilizarii si mentenantei lucrarilor de infrastructura pentru biciclete

pista-bicicleta-brasov.jpg

Prima reuniune de consultare privind proiectul de ghid metodologic de reglementare a proiectarii, executiei, utilizarii si mentenantei lucrarilor de infrastructura pentru biciclete a avut loc miercuri, 19 iulie 2017, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Evenimentul a fost organizat in baza unui Protocolul de colaborare semnat intre MDRAPFE si Asociatia OPTAR (Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania) in anul 2016, si a avut ca principal obiectiv dezbaterea primelor rezultate obtinute in acest sens, pana in prezent, respectiv o prima versiune de ghid. Aceasta activitate face parte din seria actiunilor realizate de MDRAPFE in ultimii ani (de ordin legislativ, de finantare si de politici), prin care se urmareste indeplinirea tintelor asumate la nivel european si imbunatatirea conditiilor de viata din mediu urban printr-o mobilitate mai buna a persoanelor si a bunurilor, stimularea dezvoltarii durabile si limitarea afectarii elementelor de mediu.

La reuniunea prezidata de catre domnul Ciprian Rosca, secretar de stat in cadrul MDRAPFE, au participat reprezentanti din partea Ministerului Transporturilor, Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Autoritatii Rutiere Romane, Inspectoratului General al Politiei Romane, Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, Primariei Sectorului 3 Bucuresti, Agentiei de Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov, precum si reprezentanti ai mediului privat si organizatiilor care promoveaza mijloacele alternative de transport (OPTAR, Federatia Biciclistilor din Romania, Asociatia Adevaratii Veloprieteni).

In contextul in care opinia generala a fost ca se impun actualizarea si imbunatatirea reglementarilor pentru standardele de calitate privind executarea infrastructurii pentru biciclete, discutiile au vizat corelarea si incadrarea proiectului de ghid in prevederile legale existente (OUG 195/2002, actualizata in 2017), modalitatea de promovare a proiectului, respectiv caracterul obligatoriu al prevederilor acestuia, in raport cu complexitatea situatiei privind infrastructura si traficul din orasele din Romania. Nu in ultimul rand, au fost inaintate propuneri punctuale de modificare/completare a proiectului de elaborare a ghidului.

Totodata, au fost stabiliti pasii si activitatile urmatoare aferente procesului de elaborare a proiectului de ghid, iar reprezentantii institutiilor participante si-au manifestat disponibilitatea de a se implica activ in continuare, in cadrul acestui proiect.

Proiectul de elaborare a ghidului este realizat intr-o maniera participativa, deschisa tuturor celor interesati sa aduca propuneri, fiind lansat in dezbatere publica, putand fi accesat de pe site-ul MDRAPFE. Dupa ce proiectul de ghid va fi consolidat, va fi initiata procedura de consultare stabilita conform prevederilor legale pentru promovarea documentului prin Ordin al ministrului dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene.

Proiectul de ghid metodologic de reglementare a proiectarii, executiei, utilizarii si mentenantei lucrarilor de infrastructura pentru biciclete poate fi consultat pe site-ul MDRAPFE, la sectiunea Dezvoltare teritoriala, subsectiunile Urbanism, Dezvoltare locala si Habitat, Proiecte in desfasurare.
Observatii si propuneri de completare/modificare pot fi facute pe adresa [email protected] pana pe 10 octombrie 2017.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.