Contracte de finantare din fonduri europene, de aproape 500 de milioane de lei

bani-716x300.jpg

Contracte de finantare insumand aproape 500 de milioane de lei au fost semnate astazi, 31 martie, de catre doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene. Este vorba despre primul contract finantat prin Programul Operational Regional (POR), unul dintre programele prin care Romania va putea accesa fondurile europene structurale si de investitii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR), in perioada actuala de programare.

Contractul finantat prin Programul Operational Regional (POR) vizeaza „Punerea in valoare a cladirii de patrimoniu a Bisericii Evanghelice CA Sibiu, prin lucrari de conservare, restaurare a cladirii si modernizare a infrastructurii conexe – Piata Huet Sibiu”. Durata de implementare a proiectului este de 70 de luni, iar valoarea totala de 21.910.483 lei (din care 21.472.274 lei, adica 98% din valoare, constituie finantare nerambursabila). Dupa restaurarea acestui obiectiv, se preconizeaza ca numarul vizitatorilor sa creasca cu peste 10.000 turisti (comunitate locala si institutii din regiunea Centru).
Un alt contract semnat este cel de „Extindere si modernizare infrastructura de apa si apa uzata in judetul Bistrita Nasaud”, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), cu o durata de implementare de 53 de luni si o valoare totala de 55.020.551 lei, din care finantarea nerambursabila este de 41.112.485 lei, respectiv 88,74% din valoarea eligibila aprobata.

Cu o suma importanta de finantat prin Programului Operational Sectorial Transport, Axa P 2, Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in scopul dezvoltarii unui sistem national durabil de transport, DMI 2.1. Modernizare si dezvoltare infrastructura rutiera nationala, cel de-al treilea contract semnat vizeaza reabilitarea drumului national 1C Dej-Baia Mare km. 61+500 – 147+990. Valoarea totala a proiectului este de 389.600.714 lei, din care contributia Comisiei Europene din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 85%, respectiv 232.859.957 lei, si cea de la bugetul de stat de 15%, adica peste 41 de milioane de lei.

„Contractele semnate astazi reprezinta un prim pas in angajamentul asumat, prin Programul de Guvernare, de a aduce in tara, pana la finalul acestui an, 5,2 miliarde de euro. Vom putea astfel sa contribuim la cresterea competitivitatii economice, la imbunatatirea conditiilor de viata ale comunitatilor, si, totodata, sa sprijinim dezvoltarea mediului de afaceri, a infrastructurii si serviciilor”, a mentionat doamna viceprim-ministru.

Sursa: mdrap.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.