Sergiu Negut, despre cum sa investesti in afacerile altor oameni. Si arta de a te reinventa

img-0877.jpg

La inceput, a condus o companie internationala care se ocupa de comert cu materii prime. Avea 28 de ani, o licenta in Relatii Economice Internationale de la ASE si una in computere de la Politehnica. Apoi si-a facut o companie de consultanta. “Am angajat niste oameni, am castigat niste bani si i-am tocat pe toti, facand un MBA la INSEAD, unul din cele mai scumpe pe care puteam sa le fac la momentul respectiv”.

Dupa care s-a angajat din nou. in Elvetia, la o companie de biotehnologie, a carei expansiune in Europa de Est a condus-o.

In continuare, timp de cinci ani, din 2006 pana in 2011, s-a ocupat de cresterea retelei medicale Regina Maria si de pregatirea ei pentru vanzare. in sase ani, compania a crescut de 12 ori si a trecut prin doua procese de vanzare catre fonduri de investitii. Dupa care viata lui s-a schimbat destul de radical. “De la Regina Maria m-au dat afara, nu am plecat eu” spune azi Sergiu Negut, fara niciun fel de urma de resentiment. Filozofia lui si cea a actionarilor n-au mai corespuns.

Zilele astea, este unul dintre cei mai cunoscuti “angel investors” din Romania, acel tip de investitor care finanteaza companii la inceput de drum, care promit sa devina cineva in lumea lor. A investit in companii precum FruFru, 2Parale, Bittnet, Intermedicas, Hart sau Softelligence. A fost, un timp, partener in compania de consultanta Wanted Transformations. A facut investitii care n-au functionat.

Preda un curs despre cum sa cresti o companie la MBA, la Maastricht School of Management. Dar sensul acestei introduceri nu este sa faca un portret complet al lui Sergiu Negut. Ci doar sa lanseze o conversatie despre cum arata si ce inseamna sa iti schimbi complet cariera si viata la maturitate, despre de ce e important sa nu ai toate raspunsurile si sa traiesti cu incertitudinile explorarii a ceea ce e important pentru tine, ca om.

Despre identitatea inselatoare pe care ne-o creeaza functile pe care le ocupam in cariera noastra si despre ce inseamna, de fapt, succesul. “E complicata intrebarea… Nici eu nu am idee care este cea mai de succes versiune a lui Sergiu spre care sa apuc, dar mi-e clar ca e important in viata mea sa pun intebarea”.

E ceva mai simpla discutia despre startup-uri si cum sa gasesti acei fondatori pe care sa pariezi si banii, si timpul, si increderea. Sergiu vorbeste despre companii cu termenul “pravalii”. Un termen care iti spune, parca, sa ramani mereu cu picioarele pe pamant si conectat cu clientii, cu realitatea. si, daca exista cineva care crede ca acest domeniu, oarecum exotic si nou, al investitiilor de tip angel e mult prea sofisticat si cere prea multi bani, exista cel putin o veste buna: intrarea nu inseamna milioane si e o industrie – daca o putem numi asa – in crestere, pentru oricine suporta un risc – dar si un potential de castig – de multe ori mai mare decat cel al unei investitii obisnuite.

Continuarea articolului: profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top