Controale la Universitatea „Babes-Bolyai”, pe urma profesorilor implicati in prea multe proiecte cu fonduri europene

posdru-control1.jpg

control posdruUn control fara precedent se desfasoara in aceste zile la cea mai mare universtate din Ardeal, Babes-Bolyai (UBB). O echipa formata din 13 persoane de la Ministerul Muncii si de la Ministerul Educatiei a inceput de marti sa ia la verificat toate proiectele pe fonduri europene ale Universitatii, care a atras 683 de milioane de lei din 2009 si pana in prezent.

Surse din apropierea anchetei sustin ca sunt urmarite cadrele didactice care au fost implicate in prea multe proiecte. Purtatorul de cuvant al UBB, Laura Irimieas, a declarat ca asemenea vizite de control s-au mai facut pe anumite proiecte, insa niciodata pana acum nu s-a facut un control care sa cuprinda absolut toate proiectele.

In acest moment sunt trei sau patru echipe la Universitatea din Cluj, fiind singurul control de acest gen care se deruleaza in tara. Este o vizita de rutina prevazuta in procedurile agreate de cei care deruleaza fondurile europene„, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Daniel Tomoni.

O zi de lucru de 20 de ore

Surse din interiorul anchetei au declarat pentru „Adevarul” ca sunt vizate in special partile salariale ale proiectelor. Mai exact, sunt cautate acele cadre didactice care s-au implicat in foarte multe astfel de proiecte, ajungand in situatia de a nu putea acoperi fizic toate orele declarate.

De exemplu, un profesor si-a pontat intr-o zi doua ore de activitate pe un proiect european, sase ore pentru alt proiect si inca patru ore pentru un altul. Se mai adauga si cele opt ore ce trebuie pontate ca activitate universitara la facultatea unde activeaza cu functia de baza, rezultand ca acesta a lucrat 20 de ore pe zi.

Aceleasi surse sustin ca sunt urmarite in special cadre didactice de la Facultatea de stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA), unde s-au derulat cele mai multe proiecte pe POSDRU din Universitate. Cativa profesori de aici au avut o activitate prolifica. Un exemplu in acest sens este decanul de la FSEGA, Dumitru Matis. Conform declaratiei de avere, in anul 2011 el a obtinut un venit de 465.433 de lei, bani din „proiecte, cercetare si alte activitati didactice”.

Avand in vedere ca salariul de baza si veniturile obtinute ca referent in diferite comisii de doctorat au fost trecute la rubrici diferite, rezulta ca suma de 465.433 de lei a fost obtinuta in cea mai mare parte din participarea la proiectele europene derulate in calitate de expert. Aceasta inseamna un venit lunar mediu de peste 38.000 de lei obtinut din aceste proiecte.

Un expert cu cinci ani vechime, cum este Dumitru Matis, castiga un maxim de 300 de lei pe ora, conform normelor in vigoare, intr-un proiect european. Intrebat de reporterul „Adevarul” despre controlul de la UBB, Matis nu a vrut sa comenteze. In ultimii patru ani, Dumitru Matis a fost implicat in cele mai importante proiecte POSDRU derulate in cadrul FSEGA.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top