Un milion de euro, bani irositi din cauza nepasarii

posdruUn laborator de analiza a apei, complet utilat cu aparatura performanta din banii Uniunii Europene, este nefunctional de cinci ani in comuna Bordesti, pentru ca nu s-a putut angaja un laborant.

Uniunea Europeana (UE), prin Programul SAPARD, a sprijinit financiar constructia unui laborator ultramodern de analiza a apei unic in judetul Vrancea. Este vorba despre o investitie de un milion de euro, care a fost facuta in cadrul unui proiect de modernizare a sistemului de alimentare cu apa.

Construirea laboratorului a inceput in urma cu sase ani, iar in 2008 s-a inaugurat noua cladire. De atunci, aparatura din comuna Bordesti zace sub cheie, in cutii, iar imobilul este in pericol sa se degradeze, dupa ce apa a inceput sa se infiltreze prin tavan si la baza cladirii.

Tot acolo exista si un sistem de telecomunicatii pentru monitorizarea de la distanta a alimentarii cu apa a comunei, prin antene satelit, care avertizeaza asupra eventualelor defectiuni, dar si acest sistem este nefunctional. Inaugurarea din 2008 s-a petrecut in plina campanie electorala.

Niciun vinovat pentru nepasare

Actualul primar al comunei, care se afla in acelasi post in momentul demararii investitiei, dar care a avut o intrerupere a mandatului in perioada 2008-2012, spune ca laboratorul a ramas nefunctional din cauza ca nu s-a gasit intelegere pentru angajarea unui laborant care sa se ocupe de analiza apei.

Cel care a detinut aceasta functie inaintea mea mi-a spus ca, din cauza blocarii angajarilor in sectorul public, nu a putut sa faca nimic. Am cerut Prefecturii Vrancea sa ne aprobe deblocarea unui post de laborant, pentru ca altfel putem spune ca s-au cheltuit bani europeni degeaba. Aici avem toate instalatiile necesare pentru examenul apei potabile si am putea sa facem analize si pentru celelalte comunitati din jurul nostru, pentru a nu mai fi nevoiti sa mergem sa facem controlul calitatii apei tocmai la Focsani„, a declarat Gheorghe Tataru, primarul comunei Bordesti.

Pe de alta parte, fostul primar al comunei, Vasile Moldoveanu, considera ca investitia in laboratorul de analiza a apei a fost inutila, pentru ca prioritatile erau altele in comuna.

Eu as fi bagat bani intr-un foraj de mare adancime, nu intr-un laborator. A trebuit sa receptionez lucrarea la trei saptamani dupa ce am fost ales primar si am fost la un pas de a nu semna actele, pentru ca laboratorul nu era prevazut cu incalzire, nici calorifere, nici soba si echipamentele au de suferit pe frig. in plus, in toti anii acestia, Guvernul mi-a interzis sa angajez un inginer chimist„, a declarat Vasile Moldoveanu.

Localnicii spun ca au fost incantati cand comuna lor a fost aleasa pentru realizarea acestui proiect, dar acum sunt dezamagiti ca investitia a fost lasata prada degradarii.

Este pacat ca s-au bagat asa multi bani si nu s-a intamplat nimic. Nu cred ca cei de la Uniunea Europeana stiu adevarul despre faptul ca nu functioneaza, ca nu ar lasa lucrurile asa„, a declarat Mircea Georgescu, localnic.

Oamenii mai spun ca, intr-adevar, este nevoie de un asemenea laborator.

La noi, calitatea apei nu este tocmai buna. Sunt probleme la filtrul decantor si din cauza asta mi s-a infundat masina de spalat, dar si instalatiile din casa. Eu locuiesc chiar peste drum de acest laborator si, daca ar fi functionat, as fi aflat adevarul despre calitatea apei„, a spus si Lenuta Codrea, tot din aceeasi localitate.

Cati bani s-ar fi economisit

Monitorizarea calitatii apei este facuta, in acest moment, de catre Directia de Sanatate Publica Vrancea, contra cost. Astfel, analiza lunara consta in proba fizico-chimica a apei, care costa 115 lei, si cea microbiologica, pentru care Primaria Bordesti plateste 175 de lei pe luna. La aceste preturi se adauga cheltuielile de deplasare pana la Focsani a unui angajat al Primariei.

Potrivit calculelor facute de contabilul Primariei, daca laboratorul de la Bordesti ar fi fost functional, institutia administratiei locale ar fi economisit, in ultimii patru ani, circa 30.000 de lei. Mai mult decat atat, laboratorul ar fi deservit si alte localitati din zona, ceea ce ar fi atras venituri la bugetul local.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top