Corina Cretu a reprezentat Comisia Europeana in negocierile pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene

interviu-corina-cretu.jpg

Negociatorii Comisiei Europene, ai Parlamentului European si ai Consiliului au ajuns, in data de 12 decembrie, la un acord cu privire la simplificarea regulamentului politicii de coeziune pentru perioada 2014 – 2020. Obiectivele cheie ale acestei modificari de regulament au avut in vedere atat reducerea birocratiei pentru beneficiari, cat si facilitarea combinarii fondurilor structurale si de investitii europene cu Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), asa numitul Plan Juncker.

“Salut acest acord”, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, “O politica de coeziune mai simpla si mai flexibila reprezinta o prioritate pentru noi, si in ceea ce priveste perioada viitoare de programare, post 2020. Facem acest lucru pentru cetateni, antreprenori, mediul de afaceri si toti potentialii beneficiari ai fondurilor europene.”

In baza propunerilorCautati traducerile disponibile pentru linkul precedente facute de Grupul la nivel inalt pentru simplificareCautati traducerile disponibile pentru linkul precedente, creat in 2015 la initiativa comisarului european Corina Cretu, au fost agreate urmatoarele modificari de regulament: beneficiarii vor putea folosi de acum inainte estimari cum ar fi pretul global pentru anumite categorii de cost ce privesc spre exemplu angajatii, asigurarile sau chiria.

In ceea ce priveste combinarea cu FEIS, negociatorii au decis sa aduca un plus de clarificari la optiunile deja existente si sa acorde stimulente autoritatilor nationale si locale care administreaza proiecte din fonduri europene: de acum inainte fondurile politicii de coeziune ce au fost investite in proiecte FEIS nu vor mai necesita cofinantare nationala. Regulamentul revizuit va deschide posibilitatea unor instrumente financiare combinate in care contributia politicii de coeziune acopera prima pierdere.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.