Precizari privind rambursarea sumei de aproximativ 17 milioane Euro de la CE aferente rezervei de criza conform Regulamentului 1306/2013

office-594132_1280.jpg

Referitor la unele informatii vehiculate de catre mass-media potrivit carora ”fermierii romani ar fi exclusi de pe lista cu sumele impartite de Comisia Europeana din rezerva de criza pentru 2017”, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) face urmatoarele precizari:

Sumele aferente rezervei privind situatiile de criza pentru anul calendaristic 2016, care se returneaza Romaniei, in valoare de aproximativ 17 milioane de Euro, nu au fost pierdute, asa cum a fost prezentat in mod eronat in unele articole de presa.

Sumele vor fi rambursate Romaniei incepand cu mijlocul lunii februarie 2018. Plata catre fermieri a sumelor care fac obiectul ratei de ajustare in Romania sunt eligibile pentru finantare din partea Uniunii pana la data de 15 octombrie 2018.

Pentru aceasta, APIA efectueaza, pana la data de 15 februarie 2018, corectii asupra sumelor calculate pentru anul de cerere 2016 permitand astfel stabilirea cuantumului final al disciplinei financiare aplicate in exercitiul financiar 2017. Aplicatia informatica este ajustata in mod corespunzator pentru a efectua plata catre fermieri. Astfel, facem precizarea ca nu s-a produs niciun prejudiciu material asupra fermierilor in legatura cu platile directe de care au beneficiat in anul de cerere 2016.

Subliniem ca MADR este preocupat in permanenta pentru a absorbi intregul plafon alocat pentru platile directe sustinute din FEGA, prin masuri de reglementare si gestionare a cererilor de ajutor/sprijin in conformitate cu regulamentele UE, iar rata de absorbtie de 99,9 % sustine aceste afirmatii.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top