Corina Cretu: Ma ingrijoreaza startul lent in implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020

corina-cretu.jpg

Comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, afirma ca este ingrijorata de “startul lent” in implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, precizand ca Romania are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din acest exercitiu bugetar.

“In perioada 2007-2013, prin politica de coeziune, Romaniei i-au fost alocate in total 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit pana acum peste 85,8% (Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune). In ceea ce priveste Programul Operational Regional (POR), pentru perioada 2007-2013, rata de absorbtie la data de 27 iulie era de 92,36% incluzand prefinantarea si platile in curs (efectuate, insa nedecontate inca de catre Comisia Europeana), dintr-o contributie totala a UE de 3,966 miliarde de euro prin Fondul european de dezvoltare regionala”, spune Corina Cretu.

Ea precizeaza ca este ingrijorata de “startul lent” in implementarea proiectelor pentru perioada 2014-2020, precizand totodata ca stie ca autoritatile din Romania depun eforturi sustinute in acest sens.

“Pentru perioada 2014-2020, asa cum am spus in repetate randuri, ma ingrijoreaza startul lent in implementarea proiectelor. Pana in momentul de fata, Romania are o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din exercitiul bugetar 2014-2020, insa stiu ca autoritatile din Romania depun eforturi sustinute in acest sens, iar, in ceea ce ne priveste, Comisia Europeana a fost si va ramane un sprijin pentru Romania, asa cum o facem de altfel, pentru toate celelalte state membre cand intampina dificultati“, afirma comisarul european pentru Politica Regionala.

Potrivit Corinei Cretu, politica regionala beneficiaza de cea mai mare parte din bugetul UE pentru perioada 2014-2020 (351,8 miliarde de euro), fiind principalul instrument de investitii al Uniunii. Astfel, UE a finantat de-a lungul anilor zeci de mii de proiecte care au avut ca efect consolidarea cresterii economice si crearea de locuri de munca, cu beneficii vizibile atat la nivelul statelor membre, cat si al Uniunii in ansamblu, spune Corina Cretu.

“Cu atat mai mult acum, cand Europa si statele membre se confrunta cu o perioada mai dificila, cred ca este foarte important sa reamintim ce ar fi insemnat dezvoltarea statelor membre si cat de mari ar fi fost decalajele dintre acestea daca nu existau fondurile europene care au contribuit esential la dezvoltarea economica, imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor europeni, la crearea de locuri de munca, dar si la promovarea cercetarii, dezvoltarii si inovarii“, completeaza comisarul european pentru Politica Regionala.

Ea precizeaza ca, in actuala perioada de programare, mai mult de 100 de miliarde de euro sunt alocate dezvoltarii urbane prin Fondurile structurale si de investitii europene. Astfel, pentru prima data, 15 miliarde de euro vor fi gestionate direct de catre orasele europene.

“Romania primeste a treia alocare ca marime, dupa Polonia si Italia, pentru dezvoltare urbana durabila, Guvernul Romaniei hotarand ca 20% din totalul fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare sa fie administrate direct de catre alesii locali. Mai exact, 39 de orase — resedinte de judet — vor gestiona direct o mare parte a fondurilor UE pentru o dezvoltare urbana sustenabila, avand un rol major in implementarea politicii de coeziune”, a explicat Corina Cretu.

Ea afirma ca isi doreste ca pana la finalul mandatului sau sa vada ca orasele din Romania au profitat din plin de oportunitatea ce li se ofera prin fondurile europene pe care le au la dispozitie in actuala perioada de programare. “In acest scop, impreuna cu DG Regio, vom organiza la Bucuresti, la inceputul lunii octombrie, un eveniment special dedicat promovarii tuturor acestor oportunitati la care vor fi invitati atat primarii celor 39 de orase din Romania, cat si primari ai altor capitale europene“, precizeaza Corina Cretu.

Potrivit acesteia, una dintre prioritatile mandatului sau in calitate de comisar european pentru Politica Regionala este Initiativa privind regiunile mai putin dezvoltate.

“Obiectivul acesteia este acela de a sustine regiunile mai putin dezvoltate sa ajunga la nivelul celorlalte, analizand factorii care impiedica cresterea economica in zonele respective si oferind recomandari si asistenta pentru exploatarea potentialului de crestere existent. Cu alte cuvinte, regiunile mai putin dezvoltate vor fi ajutate sa identifice obstacolele care stau in calea dezvoltarii economice durabile, a infrastructurii si inovarii si apoi sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a maximiza impactul investitiilor europene”, mai spune Corina Cretu.

Romania si Polonia sunt primele state membre unde au fost implementate proiecte-pilot in cadrul acestei initiative, in cate doua regiuni din fiecare tara, respectiv Nord-Vest — Nord-Est (Romania) si Swietokrzyskie — Podkarpackie (Polonia).

“In Romania, am lansat personal aceasta initiativa la inceputul lunii martie 2016, impreuna cu viceprim-ministrul Vasile Dincu. In colaborare cu serviciile mele si cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, agentiile de dezvoltare din cele doua regiuni selectate pentru faza pilot au pregatit deja planuri de actiune pentru masurile care ar urma sa fie implementate in urmatorii doi ani. Eforturile noastre se vor concentra pe crearea unor conexiuni reale intre cercetare, inovare si mediul de afaceri, ca element fundamental pentru cresterea productivitatii, locuri de munca durabile si coeziune sociala. Un alt element esential al acestei initiative este implicarea activa a tuturor actorilor regionali: scoli si universitati, organizatii de ocupare a fortei de munca si sindicate, IMM-uri, investitori, administratii nationale si regionale, ONG-uri“, precizeaza Corina Cretu.

Ea a anuntat ca, la sfarsitul lunii septembrie, va merge la Iasi, pentru a discuta cu autoritatile responsabile despre situatia actuala din Regiunea de Dezvoltare Nord — Est si despre pasii concreti care urmeaza a fi facuti in interiorul acestui proiect pilot. “Stiu ca exista o buna colaborare in acest sens intre ministerele de resort si autoritatile de management din Romania si imi doresc sa facem tot ce se poate pentru a ajuta aceasta regiune sa se dezvolte“, mai afirma Corina Cretu.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.