Corina Cretu: „Pentru a simplifica viata IMM-urilor si a firmelor nou-create, propunem simplificarea procedurilor pentru beneficiari”

corina-cretu.jpg

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a sustinut discursul despre „Starea Uniunii Europene” 2016, in plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Inaltul oficial european a trecut in revista realizarile din ultimul an si a prezentat prioritatile de actiune pentru anul urmator. Totodata, el a subliniat modul in care Comisia Europeana va aborda cele mai presante provocari cu care se confrunta Uniunea Europeana.   

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat: „Urmatoarele 12 luni sunt decisive daca dorim sa reunim Uniunea noastra. Europa este ca o coarda impletita din mai multe fire – functioneaza numai atunci cand tragem cu totii in aceeasi directie: institutiile UE, guvernele si parlamentele nationale, deopotriva. Trebuie sa aratam din nou ca acest lucru este posibil, in anumite domenii unde solutii comune sunt deosebit de urgente. Prin urmare, propun o agenda pozitiva de actiuni europene concrete pentru urmatoarele 12 luni.”    

Discursul a fost insotit de adoptarea unor initiative in ce priveste investitiile, Piata unica digitala, Uniunea pietelor de capital si securitatea, transformand astfel mesajele sale in actiuni concrete.

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si prim-vicepresedintele Frans Timmermans au transmis si o scrisoare de intentie adresata presedintelui Parlamentului European Martin Schulz si  reprezentantului Presedintiei Consiliului UE, prim-ministrul slovac Robert Fico. Aceasta are scopul de a evidentia initiativele concrete pe care Comisia intentioneaza sa le adopte in lunile urmatoare, conform prevederilor specifice din acordul-cadru referitor la relatiile dintre Parlamentul European si Comisia Europeana (2010).    

Discursul integral aici.

Referitor la discursul despre „Starea Uniunii Europene” 2016, sustinut de catre presedintele Comisiei EuropeneJean-Claude Juncker in plenul Parlamentului European, comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a declarat urmatoarele:   

„In discursul sau despre „Starea Uniunii Europene” 2016, presedintele Juncker a descris Europa ca un simbol al pacii si solidaritatii, o Europa responsabila care isi protejeaza si mobilizeaza cetatenii, conserva modul nostru de viata si ne apara, atat pe plan intern, cat si extern.

Asa cum a declarat presedintele Comisiei Europene, ”bugetul nostru european este dovada vie a solidaritatii financiare”, iar evaluarea intermediara curenta a cadrului financiar multianual 2014-2020 reprezinta inca o marturie a eforturilor noastre de a orienta bugetul catre o crestere economica inteligenta si incluziva. Fondurile europene structurale si de investitii se afla in centrul acestor eforturi.    

Mobilizarea cetatenilor nostri  inseamna si sa le oferim oportunitatea de a-si valorifica talentele si a-si transforma ideile in proiecte de calitate. Asa cum a spus si presedintele, „Europa trebuie sa investeasca puternic in tinerii sai, in cei care cauta un loc de munca si in firmele sale nou-create”. De aceea, propunem dublarea duratei Fondului european pentru investitii strategice (FEIS), precum si a capacitatii sale financiare, cu scopul de a mobiliza 630 de miliarde de euro pana in 2022.

Fondurile europene structurale si de investitii (ESI) pot ajuta la indeplinirea acestui obiectiv. Combinarea fondurilor ESI cu cele din FEIS poate contribui la aducerea Planului de investitii in regiuni sau sectoare unde a avut o utilizare destul de limitata pana in prezent. De aceea, ne propunem sa facem aceasta combinare mai usoara, cu noi dispozitii in regulamentul fondurilor ESI si cu mai multe stimulente pentru statele membre in vederea utilizarii instrumentelor financiare si a Initiativei pentru IMM-uri.    

Nu in ultimul rand, pentru a simplifica viata IMM-urilor si a firmelor nou-create, propunem reducerea sarcinii administrative pentru beneficiarii de fonduri prin simplificarea procedurilor si mecanismelor de control. Grupul la Nivel Inalt pentru Simplificare, pe care l-am creat, va veni cu mai multe propuneri, menite sa contribuie la reflectia noastra asupra cadrului post-2020.

Asa cum a spus presedintele Juncker, urmatoarele douasprezece luni sunt decisive daca vrem sa intarim Uniunea noastra. Trebuie sa ne asiguram ca fondurile ESI, unele dintre principalele mijloace de investitii ale UE, indeplinesc rapid si eficient obiectivele noastre comune de crestere economica, creare de locuri de munca si incluziune.”    

Context

In fiecare an, in luna septembrie, presedintele Comisiei Europene sustine un discurs referitor la „Starea Uniunii Europene”, in Parlamentul European, urmat de o dezbatere in plen. Discursul marcheaza inceputul dialogului cu Parlamentul European si Consiliul UE, pentru pregatirea programului de lucru al Comisiei in anul urmator.

Discursul despre „Starea Uniunii Europene” 2016 va servi, totodata, drept contributie a Comisiei Europene la reuniunea informala a celor 27 sefi de stat si de guvern, ce va avea loc la Bratislava, in data de 16 septembrie 2016. 

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top