Ministerul Culturii anunta lansarea unei linii de finantare pentru Industriile si Comunitatile Creative

fonduri-europene-salarii1.jpg

euroMinisterul Culturii intentioneaza sa lanseze in anul 2016 doua sesiuni de selectie pentru finantarea de proiecte in domeniul Industrii si Comunitati Creative. In acest sens, Ministerul Culturii initiaza procedura de selectie prin Programul CultIN.

Industriile Creative sunt acele sectoare ale creatiei si dezvoltarii tehnologice ce genereaza profit si care regandesc cultura ca un motor al dezvoltarii regionale si nationale: arhitectura, mestesuguri, design (e.g. grafic, vestimentar, de produs), media digitale (e.g. dezvoltare software, web design, aplicatii mobile, dezvoltare jocuri web), film, radio, TV (e.g. productie video).

Acest program are ca principal obiectiv stimularea si motivarea comunitatii creative pentru a genera initiative si produse competitive cu valoare de crestere economica (economie creativa) si de coeziune sociala in orasele si regiunile tarii.

Sectorul industriilor creative este relevant atat pentru capitalul cultural cat si pentru capacitatea de a genera profitabilitate la nivel national, contribuind la dezvoltarea sectorului independent si public. Astfel, Programul CultIN, in latura sa dedicata industriilor creative, va fi axat pe sprijinirea acelor actiuni care vor aduce beneficii in regiunile Romaniei in care acest concept este mai putin prezent si care vor determina dezvoltarea huburilor si clusterelor creative si a polilor de competitivitate regionala. Se va pune un accent deosebit pe proiectele care valorifica resursele umane creative locale, in functie de valoarea lor si de industriile culturale si creative dominante pentru un oras sau o regiune anume.

In acest sens, Ministerul Culturii se angajeaza in a organiza doua sesiuni de selectie pentru finantarea nerambursabila in conformitate cu noua directie strategica, in limita a 500.000 lei fiecare. Normele metodologice vor fi anuntate pana la data de 1 martie 2016.

De asemenea, Ministerul Culturii va sustine o serie de proiecte considerate prioritare pe plan national si international din urmatoarele categorii:
• Proiecte Consolidate – Proiecte Culturale cu caracter unic, dezvoltate in timp, care si-au dovedit importanta pe plan national si international.
•  Proiecte ale Uniunilor de Creatie – Proiecte considerate prioritare de catre Uniunile de Creatie.
•  Proiecte ale Minoritatilor.
• Proiecte autonome ale Institutiilor din Subordine, a caror reprezentativitate nationala si internationala este incontestabila.

Lista proiectelor considerate prioritare pentru perioada 1 martie – 30 august 2016 va fi anuntata la data de 1 martie 2016.

Sursa: Ministerul Culturii

3 thoughts on “Ministerul Culturii anunta lansarea unei linii de finantare pentru Industriile si Comunitatile Creative”

 1. Leondar Vasile spune:

  Apreciez initiative Ministerului Culturii.
  Personal am in lucru un mare project international privind HOLOCAUSTUL intitulat ,,Never Again,,
  Va dog trimiteti-mi detalii privind finantarea.

 2. Gheorghe Parascan spune:

  Nu de finantari are nevoie cultura din Romania, cat mai ales de modificarea conceptiilor si hatisurilor, capcanelor intinse de Ministerul Culturii:
  1. In Constitutie dreptul la libera exprimare artistica este consfintit. In realitate in Statutele Uniunilor de Arta finantate de Stat, se pot exprima artistic doar membrii acestora si cateva mici comunitati sprijinite politic.
  2. In principiu toate categoriile de artisti se pot exprima in spatiile Statului: muzee, galerii, sali de spectacole… In realitate au voie sa se manifeste artistic aceeasi membrii din Uniunile de Arta si cateva mici grupari cu relatii.
  In acest context chiar daca se vor da miliarde de lei, ei vor reveni doar acelorasi grupuri preferate de sistem.
  Pentru a deschide cultura din Romania catre creatia libera autentica va trebui: desfiintarea din textele statutelor Uniunilor Artistice a paragrafelor ce sustin exclusivismul artistilor in functie de apartenenta sau nu la sistem. Deschiderea tuturor spatiilor culturale tuturor artistilor din Romania si Europa… Statul va trebui doar sa asigure legislatia unei culturi libere, spatiile in care se manifesta artistii si un minim de personal care sa supravegheze si sa sprijine proiectele individuale sau colective cu scop creativ… Deci cu un minim efort cetatenii acestei tari vor putea crea liber si fara stresul creat de sistem. O cultura libera si ajutata logistic va aduce beneficii imense, in timp ce finantarea in continuare a sistemului cultural actual va duce la colapsul spiritualitatii si transformarea actului artistic in act pur comercial, infantil, derizoriu si antiuman.

 3. Ion Pana spune:

  PROIECT. Solicit un PRECONTRACT, prin care sa fiu asigurat ca-mi voi Primii drepturile LEGALE de 30 la suta, din valoarea TEZAURULUI, a carei valoare nu o stabileste cateva sute de kg. de aur , ci INCARATURA ISTORICA . Cu siguranta ca este un proiect viabil, care merita investitia. . Omenirea trebuie sa-si cunoasca obarsia din doar cateva sute de piese daeosebit de valoroase . Mentionez faptul ca eu nu sunt capabil sa umblu prin tara cu sutele de piese din aur pentru a vi le prezenta. La nivelul d-voastra , la nivelul Europei, la nivelul ambasadei Americane, sau ambasadei Ruse , sper sa gasesc intelegere si respectarea drepturilor mele legale. ATENTIE , eu nu am vazut acel TEZAUR , ESTE DOAR O P[RESUPUNERE, si consider ca d-voastra sunteti invastiti cu astfel de activitati prin care sa REDATI CIVILIZATIEI ISTORIA OMENIRII la presupunerile mele sau a unor indivizi care in observatiile de zi cu zi ale vietii lor au constatat anumite posibilitati de promovare si cunoastere a ISTORIEI OMENIRII. Ma astept la IGNORANTA , d-voastra , drept pentru care , i-mi rezerv dreptul de a apele la cele 2 ambasade enuntate. , pentru a reda omenirii ISTORIA ADEVARATA. TF. 0785702321
  CU STIMA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.