Crescatorii de bovine si porcine vor beneficia de un sprijin financiar de 11 milioane euro

vaca_porc.jpg

Crescatorii de vaci si de porcine vor beneficia de un sprijin financiar in valoare totala de peste 11 milioane de euro in scopul compensarii unei parti a pierderilor inregistrate din cauza embargoului impus de Rusia, incetinirii economice a Chinei si a eliminarii cotelor de lapte in UE.

Guvernul a adoptat o hotarare care stabileste ca ajutorul financiar pentru sectorul laptelui si produselor lactate este echivalentul in lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de crestere a porcinelor echivalentul in lei al sumei de 2.372.804 euro, informeaza Biroul de presa al Executivului. De asemenea, actul normativ include criteriile si conditiile utilizate pentru acordarea ajutorului financiar, cuantumul ajutorului financiar pe fiecare categorie de beneficiari din sectorul laptelui si produselor lactate, documentele specifice care insotesc cererea, aceasta urmand a fi depusa pana la 8 aprilie. Platile se vor face pana la 30 iunie, potrivit Guvernului.

Criteriile si conditiile de alocare a sumelor pentru sectorul lapte si produse lactate sunt:
•    Producatorii de lapte sa fie inscrisi in sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producatori cu cote de livrari  pentru anul de cota 2014-2015, respectiv detin cota de livrari la data de 31 martie 2015;
•   Producatorii de lapte sunt in activitate, respectiv au incheiat un contract pe o perioada de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitarii, cu un prim – cumparator, si detin cel putin un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
•   Productia de lapte livrata pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte in anul de cota 2014-2015.
Suma cuvenita fiecarui producator se calculeaza de catre A.P.I.A. conform cantitatii de lapte livrata in anul de cota 2014-2015, astfel:
•   240 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsa intre 5 tone inclusiv si 20 tone inclusiv;
•   12 euro/tona pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone si pana la 200 tone inclusiv;
•    2900 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

Criteriile si conditiile de alocare a sumelor pentru sectorul carne de porc:
•   Pentru crestere si ingrasare:
– crescatorii de porcine detin exploatatii autorizate de ANSVSA pentru cresterea si ingrasarea porcinelor;
– crescatorii de porcine au livrat direct sau prin terti si au clasificat porci in abatoare autorizate in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
•   Pentru reproductie:
– crescatorii de porcine detin exploatatii autorizate de ANSVSA pentru reproductie;
– sprijinul se acorda in functie de efectivul mediu de scroafe si/sau de efectivul de scrofite de reproductie livrate si/sau transferate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
      In sectorul de crestere a porcinelor, suma se distribuie crescatorilor de porcine astfel:
•    Echivalentul in lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii;
•    Echivalentul in lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproductie din exploatatii.

Suma cuvenita fiecarui producator agricol se calculeaza de catre A.P.I.A. prin impartirea sumei la efectivul de porci livrati si clasificati in abatoare autorizate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum si la efectivul mediu de scroafe si/sau la efectivul de scrofite de reproductie, livrate si/sau transferate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

Suma cuvenita fiecarui producator agricol se calculeaza de catre A.P.I.A. prin impartirea sumei la efectivul de porci livrati si clasificati in abatoare autorizate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 mii capete pe beneficiar, precum si la efectivul mediu de scroafe si/sau la efectivul de scrofite de reproductie, livrate si/sau transferate, in perioada 1 ianuarie-31 august 2015.

Criteriile si conditiile de alocare a sumelor pentru sectoarele lapte si produse lactate si carne de porc au fost stabilite in baza unor consultari prealabile cu reprezentantii asociatiilor de producatori din cele doua sectoare.

*Crescatorii de animale, in special crescatorii de vaci de lapte si crescatorii de porci, inregistreaza pierderi de venit  din cauza contextului global nefavorabil, in ceea ce priveste dezechilibrarea raportului dintre cerere si oferta, in sensul ofertei excedentare, cauzate de:
– embargoul impus de Rusia constand in interdictia importului de produse agroalimentare europene si prelungirea acestuia de catre guvernul rus pana la data de 6 august 2016;
– eliminarea cotelor de lapte in Uniunea Europeana, care a permis cresterea productiei, deci a ofertei;
– incetinirea economica a Chinei care a dus la diminuarea importurilor sale de lapte din Europa si la diminuarea cererii de lapte la nivel mondial;
– scaderea preturilor la nivel mondial.

In acest context a fost adoptat, la nivelul Comisiei Europene, Regulamentul delegat (UE) nr. 1853 / 2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor. Conform acestui Regulament delegat, Romaniei i s-a alocat un pachet financiar in valoare de 11.145.958 euro, care se directioneaza producatorilor de lapte si carne de porc.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.