România nu va absorbi bani europeni în această programare dintr-o sminteală pe care o vedem în momentul de faţă şi care continuă, pentru că există o lege ca pensiile să crească cu 40% şi dăm 93% din veniturile fiscale de anul acesta pe pensii şi salarii, a declarat, luni, într-o dezbatere de specialitate, Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE), conform Agerpres. Potrivit acestuia, sacrificăm cofinanţarea din bani publici, iar presiunea la bugetul de stat este evidentă.
‘În problema cofinanţării, dacă noi dăm 93% din veniturile fiscale de anul acesta pe pensii şi salarii, de unde Dumnezeu să mai avem bani de investiţii sau pentru funcţionarea statului şi cofinanţarea fondurilor europene? Adevărata bombă este că am amânat absorbţia fondurilor europene pentru ‘n+3′ şi am ajuns să populăm bugetul de stat cu nişte cheltuieli cu salarii şi pensii care nu ne mai permit, în momentul de faţă, să cofinanţăm nimic. Suntem cu cofinanţarea în aer. Noi nu o să absorbim bani europeni în această programare din această sminteală pe care o vedem în momentul de faţă. Şi ea continuă, pentru că e o lege prin care pensiile o să crească cu 40%. Sacrificăm cofinanţarea din bani publici, iar presiunea la bugetul de stat este evidentă’, a spus Păun.
Acesta a punctat faptul că pe subiectul fondurilor europene, România nu a rezolvat multe probleme existente la nivel local.’Fondurile europene nu sunt gratuite. Peste tot se vehiculează această idee, că se iau bani gratis de la Uniunea Europeană. Dacă iau banii din buzunarele de la jumătatea acestei săli şi mut banii la cealaltă jumătate, sala aceasta are acelaşi PIB. La toată povestea cu fondurile europene, noi încă nu am rezolvat la nivel local nişte probleme pe care le vedem clar. România are o foarte mare întârziere la absorbţia banilor europeni din diferite motive. Avem o rată de absorbţie lunară foarte mică şi nu am progresat de la vechea programarea bugetară. Mai facem un lucru: întâi atragem banii mai uşor de atras, cum sunt de exemplu subvenţiile din agricultură şi amânăm aproape către final toţi banii care sunt greu de atras. Asta face România deja de două perioade de programare. Ce şanse avem să schimbăm lucrurile acestea la a treia perioadă de programare? Ştiţi ce face România, apropo de beneficii nete? România contribuie la Uniunea Europeană şapte ani şi absoarbe majoritatea banilor la ‘n+3’. Valoarea în timp … Alte detalii aici.