Cultura si turismul, doua domenii de dezvoltare ale Regiunii Dunarii, promovate prin SUERD

ADR_Muntenia.jpg

Viceprim-ministrul Vasile Dincu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a participat la Ruse (Bulgaria), la deschiderea conferintei Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii „Sustenabilitatea dezvoltarii turismului si a securitatii in regiunea Dunarii”.

Viceprim-ministrul a vorbit, in deschiderea conferintei, despre importanta SUERD in regiune, despre ITI Delta Dunarii si Strategia de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii: „Avem nevoie de solidaritate in cadrul Uniunii Europene si de solidaritate cu prietenii nostri din cadrul Parteneriatului Estic, in mod special cu Republica Moldova, Ucraina si tarile din Balcanii de Vest, care depun eforturi semnificative pentru a se apropia cat mai mult de Uniunea Europeana, inclusiv prin participarea la implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii. Abordarea strategica la nivel macro-regional este menita sa adapteze politica de coeziune la o Uniune Europeana mai diversa, prin concentrarea pe provocarile comune tuturor tarilor din regiunea Dunarii, ca diminuarea disparitatilor economice, provocari transnationale, valorizarea potentialului turistic si cultural unic din aceasta regiune.”

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii (SUERD) este o initiativa politica a Romaniei si Austriei, realizata dupa modelul de cooperare al Strategiei UE pentru Marea Baltica si urmareste impulsionarea dezvoltarii coerente a statelor riverane fluviului, prin consolidarea implementarii in regiune a politicilor UE. Axa prioritara 3 a SUERD „Promovarea culturii, turismului si a relatiilor interumane” este coordonata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

„Dorim dezvoltarea unui brand al regiunii Dunarii, iar analiza necesara acestui proiect este realizata pe Axa 3 a SUERD. Tot in acest cadru va fi realizat un Sistem de certificare a destinatiilor si produselor eco-turistice si o metodologie destinata Retelei de Observatoare pentru Turism sustenabil din regiunea Dunarii. Alta tinta este crearea unei Platforme Culturale Dunarene. Sunt tinte care fac parte din Planul de Actiuni pentru 2016 si care contribuie la o Europa solidara, sigura si atractiva”, a precizat vicepremierul Vasile Dincu.

„Trebuie sa facem planuri pragmatice. Am vorbit si cu primarul [orasului Ruse] in legatura cu necesitatea infrastructurii, care sa transforme raul intr-o punte, si nu intr-o bariera in calea dezvoltarii relatiilor dintre Bulgaria si Romania. Una dintre provocari este aceea de a crea o identitate regionala. Putem oferi un mare plus Uniunii Europene. Vorbim despre incredere, deoarece securitatea este legata de incredere. […] Avem un proiect de circa un miliard de euro pentru dezvoltarea regiunii romane din zona Dunarii. Invit Bulgaria sa colaboram. Cred ca in curand vom reusi sa imbunatatim navigatia si sa vedem unde putem construi noi poduri. Cooperarea noastra transfrontaliera cu Bulgaria se numara printre cele mai bune. Multumesc pentru initiativa si doresc sa va spun ca aveti tot sprijinul guvernului roman„, a incheiat Vasile Dancu.

Evenimentul s-a bucurat de participarea  Corinei Cretu, comisarul european pentru politica regionala.

La SUERD participa 14 state: noua state membre UE (Austria, Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Germania – ca stat federal si prin landurile Baden-Württemberg si Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) si cinci state ne-membre UE (Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova si Ucraina). A. INTERCONECTAREA REGIUNII DUNARII
1. Imbunatatirea mobilitatii si a multimodalitatii a. Cai navigabile interioare (Austria si Romania) b. Legaturi rutiere, feroviare si aeriene (Slovenia si Serbia)
2. Incurajarea energiilor durabile (Ungaria si Cehia)
3. Promovarea culturii si a turismului, a contactelor directe intre oameni (Romania si Bulgaria) B. PROTEJAREA MEDIULUI IN REGIUNEA DUNARII
4.Restaurarea si intretinerea calitatii apelor (Ungaria si Slovacia)
5. Gestionarea riscurilor de mediu (Ungaria si Romania)
6. Conservarea biodiversitatii, a peisajelor si a calitatii aerului si solurilor (Bavaria si Croatia) C. CRESTEREA PROSPERITATII IN REGIUNEA DUNARII
7. Dezvoltarea societatii bazate pe cunoastere, prin cercetare, educatie si tehnologii ale informatiei (Serbia si Slovacia)
8. Sprijinirea competitivitatii intreprinderilor, inclusiv dezvoltarea clusterelor (Croatia si Baden-Württemberg)
9. Investitia in oameni si capacitati (Austria si Republica Moldova) D. CONSOLIDAREA REGIUNII DUNARII
10. Ameliorarea capacitatii institutionale si a cooperarii (Austria si Slovenia)
11. Conlucrarea in vederea promovarii securitatii si pentru solutionarea problemelor legate de criminalitatea organizata si de infractiunile grave (Bavaria si Bulgaria).

Coordonatorul National al SUERD este Ministerul Afacerilor Externe, care asigura coordonarea inter-institutionala si colaborarea intre institutiile guvernamentale implicate. MDRAP asigura coordonarea din partea Romaniei a Ariei Prioritare 3 a SUERD – „Cultura, turism si contacte directe intre oameni”, impreuna cu Bulgaria, in cadrul Pilonului A-“Interconectarea regiunii Dunarii”.

De asemenea, MDRAP este punct de contact pentru Romania pentru Aria prioritara 10 – “Dezvoltarea capacitatii institutionale si a cooperarii’’, coordonata de Austria si Slovenia.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top