Cum elaboram diagnosticul financiar al afacerii?

De fapt ce se intelege prin diagnosticul financiar al afacerii?

Fara sa apelez la un manual sau dictionar de specialitate, as defini diagnosticul financiar ca fiind o evaluare a “starii de sanatate financiara” a companiei, cu ajutorul indicatorilor economico-financiari.

Indicatori pentru analize economico-financiare cu caracter general:
* Capacitatea firmei de a genera profit, cu ajutorul indicatorilor:
– marja comerciala, EBITDA, rezultatul exploatarii, profitul net
– rentabilitatea comerciala, rentabilitatea activelor, rentabilitatea financiara
* Capacitatea firmei de a-si plati datoriile, cu ajutorul indicatorilor:
– de lichiditate: pentru plata datoriilor pe termen scurt
– de solvabilitate: pentru plata datoriilor pe termen scurt, mediu si lung

Indicatori pentru analize economico-financiare focusate pe un anumit domeniu de investigatie:
* Analiza marjei comerciale (venituri din vanzari – costuri de achizitie sau de productie):
– pe grupe de produse si servicii
– pe puncte de desfacere, pe clienti
* Analiza indicatorilor de gestiune a stocurilor, clientilor si furnizorilor
– durata medie de rotatie a stocurilor pe tipuri de produse, pe gestiuni
– durata medie de incasare a clientilor pe clase de clienti, pe zone de desfacere
– durata medie de plata a furnizorilor pe tipuri de achizitii etc
* Analiza costurilor fixe pe total firma sau pe centre de responsabilitate:
– evolutia consumurilor fizice si a preturilor de achizitie la utilitati
– evolutia costurilor cu dobanzile la creditele bancare pe termen lung si scurt

Asa cum se analizeaza rezultatele analizelor medicale pentru evaluarea starii de sanatate a unei persoane, la fel se procedeaza si pentru interpretarea rezultatelor financiare (indicatorilor) obtinute pentru evaluarea starii de “sanatate financiara” a unei companii.

Rezultatele economico-financiare obtinute se evalueaza prin comparatie cu:
* valorile obtinute de aceeasi firma in perioadele anterioare, pentru a aprecia evolutia in timp a “starii de sanatate financiara”
* valorile medii inregistrate sau recomandate pentru diverse domenii si ramuri de activitate, pentru diverse tipuri de firme, etc.

In functie de obiectivele urmarite prin diagnosticul economico-financiar al unei companii si in functie de modul de evaluare a rezultatelor, putem sa ajungem la diverse concluzii, dintre care as mentiona:
* evolutia financiara a companiei (pe ansamblu sau pe diverse domenii de analiza) s-a imbunatatit fata de performantele proprii ale perioadei anterioare, dar prin comparatie cu valorile medii ale ramurii de activitate se poate observa ca firma se situeaza cu mult sub aceste performante;
* evolutia financiara a companiei (pe ansamblu sau pe diverse domenii de analiza) s-a deteriorat fata de performantele proprii ale perioadei anterioare, dar prin comparatie cu valorile medii ale ramurii de activitate se poate observa ca firma se situeaza cu mult peste aceste performante;

In functie de concluziile diagnosticului financiar, prin care are loc identificarea punctelor tari si a punctelor slabe ale companiei, se elaboreaza un plan de actiuni corective pe termen scurt, mediu sau lung in vederea redresarii, mentinerii sau optimizarii “starii de sanatate financiara” a companiei.

Alte informatii si resurse utile:

http://abctrainingconsulting.ro/resurse/ si http://abctrainingconsulting.ro/evenimente/

About Anda Racsa

Antreprenor, manager, consultant, trainer ABC Training Consulting. 19 ani practica profesionala in domeniul managementului financiar al afacerii din care 9 ani experienta ca antreprenor si manager al firmei ABC Training Consulting. Certificari profesionale: Consultant bancar – certificat de IBR si CNFPA, promotia 2010; Auditor financiar – certificat de CAFR, promotia 2009; Formator (trainer) – certificat de CNFPA, promotia 2007. Furnizez servicii de training, consultanta si asistenta antreprenoriala si manageriala: Evaluarea fezabilitatii ideii sau a afacerii in derulare, Planificarea afacerii si elaborarea planului de afaceri antreprenorial si managerial, Organizarea si coordonarea contabilitatii manageriale afacerii, Managementul costurilor si al cash-flow-ului. Periodic organizez evenimente dedicate antreprenorilor, managerilor si specialistilor – unde dezbatem subiecte specifice managementului si optimizarii afacerii si identificam solutii si oportunitati de colaborare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.