Cum investeste Ungaria lui Viktor Orban in fotbalul din comunitatile maghiare din Romania

image-2019-01-14-22911771-46-vedere-sus-academiei-din-miercurea-ciuc.jpg

Guvernul de la Budapesta baga bani intr-o retea de academii de fotbal in tarile vecine, iar Academia de Fotbal a Secuimii este prima mare investitie a executivului condus de Viktor Orban. FK Csíkszereda, echipa academiei care a costat pina acum 11,5 milioane de euro joaca in liga a treia, desi scopul era sa ajunga in liga a doua. In comparatie, Sepsi OSK este echipa-exemplu: clubul infiintat practic din nimic a ajuns in sase ani in liga I si a primit 6,2 milioane de euro pentru construirea unui stadion. in spatele ambelor proiecte rasare figura lui Lőrinc Mészáros, unul dintre primii baroni ai Ungariei si un apropiat al premierului ungar.

Cererea individuala a lui Zoltán Szondy, directorul/presedintele FK Csíkszereda a trecut prin administratia Fondului Bethlen Gábor (FBG – fond infiinţat cu scopul sprijinirii comunitaţilor maghiare in afara hotarelor Ungariei) precum cutitul prin unt. Actul, de fapt o scrisoare inregistrata pe 12 iunie 2013 in care Szondy cere 200 de milioane de forinti pentru Academia de Fotbal din Secuime a fost evaluata pozitiv in aceeaşi zi, iar in mai putin de o saptamina, pe 18 iunie 2013, a si aparut printre deciziile comisiei FBG sprijinul acordat academiei (contractul si bugetul de cheltuieli aici).

Cererea parcimonioasa a lui Zoltán Szondy adresata subsecretarei de stat de atunci, Zsuzsanna Répás, contine citeva informatii importante despre proiect, printre altele decizia de principiu existenta deja in iunie 2013 despre cooperarea administratiei locala din Miercurea Ciuc si Academia Puskás Ferenc din Felcsút (APF), o comuna unde Viktor Orbán şi-a petrecut copilaria şi unde politicianul a construit un stadion ce a devenit un simbol al pasiunii pentru fotbal al prim-ministrului ungar.

Conform proiectului, academia infiintata va fi administrata de ambele parti contractante: administratia locala din Miercurea Ciuc a infiintat asociatia careia ii va da in folos un gazon de iarba naturala si unul de iarba sintetica, o hala de sporturi si mai multe terenuri mici. Partea profesionala a programului va fi asigurata de Academia Puskás.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.