Reducerea costurilor energetice la Liceul ”Constantin Noica” Sibiu printr-un proiect de reabilitare termica

noica-1-1.jpg

Primul proiect de finantare prin POR 204-2020 pentru imbunatatirea gestionarii energiei si reducerea consumurilor, al doilea de reabilitare termica, in general, din Regiunea Centru a fost semnat azi, 23.02.2018, avand ca beneficiar direct municipalitatea din Sibiu si, ca beneficiari indirecti, elevii unui prestigios liceu din urbea de pe Cibin. Proiectul cu denumirea ”Reabilitarea Liceului ”Constantin Noica” Sibiu in vederea imbunatatirii eficientei energetice”, este finantat prin prioritatea de investitii 3.1.B ce vizeaza sprijinirea eficientei energetice. Acest proiect are o valoare totala de peste 7,5 milioane lei, din care circa 6,4 milioane lei sunt alocati exclusiv din Fondul European de Dezvoltare Regionala, catre Primaria Municipiului Sibiu, spre finantare nerambursabila, in cadrul prioritatii dedicate sprijinirii masurilor de imbunatatire a eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice. Contractul de finantare a fost semnat de catre doamna primar Astrid Cora Fodor, precum si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

”In Municipiul Sibiu exista 76 de unitati de invatamant in sistem public. Cea mai mare parte a cladirilor unitatilor de invatamant au fost construite in perioada 1950-1990 si au performante energetice slabe, fapt ce determina costuri mari ale energiei si un confort termic scazut. Municipalitatea s-a preocupat in vederea cresterii eficientei energetice a acestor cladiri, realizand investitii in acest sens. Pentru noi, investitiile in educatie reprezinta o prioritate, pentru ca vrem sa asiguram desfasurarea cursurilor intr-un cadru adecvat studiului si performantei scolare. Pornind de la premisa ca o societate nu poate fi mai buna decat sistemul sau de educatie, Sibiul considera esentiale investitiile in acest domeniu, vizand modernizarea infrastructurii existente si crearea conditiilor optime pentru desfasurarea actului educational. Aceste aspect sunt incluse in cadrul Obiectivului strategic 2 „Cresterea calitatii vietii pentru atragerea capitalului uman competitiv“, din Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana a Municipiului Sibiu. Consideram ca in scurt timp vom contracta si cererile de finantare pentru lucrari similare la scolile Gimnaziale nr. 1, nr. 21 si ”Radu Selejan” din municipiul nostru”, a declarat doamna primar Astrid Fodor, la semnarea acestui prim proiect de reabilitare termica din aceasta perioada.

Cererea de finantare prevede realizarea lucrarilor de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a cladirii, de reabilitare termica a sistemului de incalzire, dar si a lucrarilor ce vizeaza instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu, cu panouri fotovoltaice si pompe de caldura. Liceul va beneficia, in urma realizarii acestui proiect, care se va finaliza cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2020, de o instalatie de iluminat complet reabilitata si modernizata, precum si de un sistem de management si control al energiei (Building Management System). Pe langa acestea se vor repara acoperisul tip sarpanta, trotuarele de protectie ale cladirii si se vor monta armaturi cu senzori la instalatia de apa. Municipalitatea considera ca in urma acestor investitii realizate din fonduri europene prin Programul REGIO 2014-2020 va scadea consumul anual de energie primara din surse neregenerabile cu cel putin 40% la cladirea Liceului ”Constantin Noica” Sibiu si, concomitent, va creste consumul de energie din surse regenerabile cu cel putin 15%, prin utilizarea sistemelor alternative de producere a energiei. Un alt rezultat va fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu minim 40%, generand un efect pozitiv asupra mediului, iar cetatenii vor observa direct si ameliorarea aspectului urbanistic din zona, prin masurile unitare de anvelopare termica a unitatii de invatamant.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top