EFOR arată cum plătim una din cele mai mari subvenţii din UE partidelor politice – 37 milioane EUR în 2018 – și care ar trebui să fie regulile pentru asigurarea transparenței cheltuirii acesteia.
În România partidele politice primesc subvenții lunare de la stat conform numărului de voturi pe care îl obțin la alegerile parlamentare combinat cu cel obținut la alegerile locale. Regula de alocare are mai multe componente:
- Trei sferturi din bani merg către partide proporțional cu numărul de voturi primite la parlamentare – pentru partidele care trec pragul electoral;
- Un sfert din bani se împart conform voturilor primite la alegerile locale pentru consilierii județeni și cei din Consiliul General al Bucureştiului- pentru partidele care au obținut minim 50 de mandate.
- Fonduri suplimentare se obțin proporțional cu numărul mandatelor obținute de candidații femei.
Legea prevede că fondurile pot fi cheltuite pentru scopuri care țin de funcționarea partidului, publicitate, deplasări, consultanță, penalități etc (lista integrală a cheltuielilor eligibile este
inclusă în lege). Nu există prevederi legale clare cu privire la restituirea sau păstrarea de către partid a sumei din subvenție rămasă necheltuită la sfârșitul anului financiar. Plata subvențiilor poate fi suspendată pentru mai multe motive, cum ar fi nepublicarea unor
informații, realizarea unor cheltuieli neprevăzute de lege sau neprezentarea de documente când acestea sunt solicitate de AEP.
Amendamentele din 2018 au condus la o creștere semnificativă a sumelor alocate partidelor, până la un total de aproximativ 37 milioane euro(vezi graficul). Graficul de mai jos arată cum subvențiile alocate în 2018 au crescut de peste 20 de ori față de cele din urmă cu un deceniu, mult peste rata inflaţiei sau a creşterii PIB.
Sursa: Expert Forum