România nu duce lipsă de idei, ci mai degrabă de proiecte. Aici e diferența fundamentală între țara noastră și America, în special Silicon Valley: sunt mulți români cu idei, dar puțini care reușesc să le transforme în proiecte pe care apoi să le scoată pe piață sub formă de produse sau servicii. Din acest motiv, ne risipim talentele care ar putea ridica țara asta într-un timp extrem de scurt, atunci când nu le alungăm de-a binelea.
Ce lipsește? Pe de o parte, lipsește infrastructura care să-ți aducă smart money – acei bani care vin la pachet cu experiența unor investitori și cu rețeaua lor de parteneri de afaceri. Da, avem deja mai mulți business angels, români care au reușit să parcurgă acest drum de la vis la companii de mai multe milioane de dolari, însă sunt în continuare puțini.
Nu suntem în situația unui student din California care, dacă are o idee de afacere, mai strânge doi prieteni pe lângă el, scriu împreună un proiect și apoi au de ales între foarte mulți milionari cu bani în căutare de investiții riscante dar extrem de profitabile.
România oferă stupid money – dați prin programe guvernamentale care ajută doar românii suficient de descurcăreți să agațe o finanțare pentru afaceri cu ciuperci, struți sau gogoși, pe care le închid după doi ani, când se termină și banii. Am ajuns în situația aparent amuzantă, dar de fapt foarte tristă, în care mulți dintre participanții la programele de finanțare pentru afaceri sunt interesați doar de cele câteva mii de euro primite moca, iar nu de dezvoltarea propriu-zisă a unei companii care să schimbe cumva lucrurile în jur.
Pe de altă parte, lipsește și cultura antreprenorială. Românul se întreabă mai întâi cum poate face el bani, nu cum poate face un produs sau un serviciu care să răspundă la o necesitate reală. Punând carul înaintea boilor, rezultatul este mereu același: firme înființate doar pentru a trece de finalul lunii, doar ca să fii propriul tău patron, învârtind bănuții altora într-un SRL penibil.
Nu e neapărat rău, avem nevoie și de microîntreprinderi, însă pentru cei care totuși visează să ajungă acolo, în top, mentalitatea asta atât de răspândită în România e sufocantă.
Dar țara noastră nu mai este nici în situația de acum zece – cincisprezece ani, când pur și simplu trebuia să ai norocul să vină un fond de investiții din afară și să caute în mod special afaceri aflate deja la maturitate în care să investească. Un antreprenor român are acum la dispoziție evenimente la care vin alți antreprenori care-și povestesc experiențele și investitori în căutare de oportunități, acceleratoare de afaceri, hackatons la care poate demonstra cât de bună îi este echipa, și așa mai departe.
Mai multe detalii aici