Ministrul Mediului: Masuratorile la groapa de gunoi de la Maldaresti vor continua pana la sfarsitul acestei saptamani

imageResize-8.jpg

Masuratorile la groapa de gunoi de la Maldaresti vor continua pana la sfarsitul acestei saptamani, dar in urma analizelor facute pana in prezent nu s-au inregistrat depasiri ale radioactivitatii, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, intr-o conferinta de presa.

“Am precizat si ieri (marti n.r.) in conferinta de presa pe care am tinut-o la prefectura judetului Valcea, ca in urma analizelor facute chiar ieri si care vor continua pana la sfarsitul saptamanii acesteia, nu s-au inregistrat depasiri pe radioactivitate. Am rugat si rog inca o data, cu ajutorul dumneavoastra sa calmam populatia si sa le spunem ca incendiul respectiv va fi stins cu ajutorul ISU, iar noua ne ramane sa facem in continuare monitorizarea si pe calitatea aerului si pe radioactivitate. Avem plasate unitati mobile in zona, se lucreaza 24 din 24 si se poate verifica. Avem si un echipament mobil, un aparat care se poarta la mana, si cu care putem sa facem determinari. in plus, au mai facut determinari si cei de la ISU. (….) La ora actuala, nu avem absolut niciun fel de problema si tot ceea ce am pus noi la dispozitie pentru monitorizare indeplineste conditiile”, a precizat ministrul Mediului.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Valcea a aprobat luni declararea starii de alerta in cazul incendiului de la depozitul de deseuri din localitatea valceana Maldaresti, unde pompierii actioneaza de mai mult de o saptamana pentru stingerea focului izbucnit in conditii inca neelucidate.

Potrivit unui comunicat al Institutiei Prefectului Valcea, pe langa aprobarea starii de alerta declarata la nivelul Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta Maldaresti, CJSU a mai decis continuarea activitatilor de stingere a incendiului si initierea procedurilor pentru schimbarea metodei de interventie, prin acoperire cu pamant a zonei incendiate.

Intr-o conferinta de presa sustinuta marti la Ramnicu Vilcea, Gratiela Gavrilescu declara ca masuratorile efectuate nu au inregistrat depasiri ale radioactivitatii in zona depozitului de gunoi din localitatea valceana Maldaresti, care arde de mai mult de o saptamana. De asemenea, ministrul a adaugat ca nici la ceilalti indicatori de mediu nu s-au inregistrat depasiri care sa puna in pericol sanatatea populatiei din zona, in prezent nefiind luata in calcul varianta evacuarii.Groapa de gunoi de la Maldaresti a fost inchisa la mijlocul lunii iulie, din cauza unor neconformitati. Institutiile de protectia mediului au aplicat in ultimii ani mai multe amenzi administratorului depozitului de deseuri.

In urma cu noua zile, un incendiu a izbucnit la groapa de gunoi din Maldaresti, pompierii actionand permanent pentru stingerea lui, dar actiunile pompierilor sunt dificile deoarece incendiul se manifesta mocnit, la straturile din adancime, fiind intretinut de gazele degajate din degradarea deseurilor menajere.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.