Cum s-a facut de-am devenit peste noapte „o populatie” ?

Din pacate pentru romani, nici pe departe reducerea drastica a salariilor – daca nu si a veniturilor – nu este lucrul cel mai rau care ni s-a intamplat in anul 2010.

Sunt pierderi in ordine simbolica, a degradarii mentalitatilor, care sunt infinit mai greu reparabile in timp. Pe fundalul unui sacalism fara precedent al corifeilor claselor superpuse, au proliferat inimaginabile egoisme si bulimii de apartament. Aproape in masa, romanii au decis sa reactioneze prin retragere: in ei insisi, in hobby-urile lor cenusii, in urzelile de barfe si abdicari de toate felurile, in crancene evolutii pe culoare ce nu se vor mai intalni vreodata. Sau se vor intalni: la minus infinit, cum recent spunea cineva.

Astfel, antagonizarile de dinainte – dintre generatii si categorii sociale – care sapasera deja adanci crevase, netezesc de acum drumul incremenite obisnuiri cu starea de criza – mai exact cu lipsa de reactie, de proiecte, de viziune. O plictiseala inacrita se instaleaza galvanic si irumpe patetic doar la ora de stiri, cand, copios, operatorii filmeaza ultimele fantezii „erotico- automobilistice” ale, de pilda, progeniturii clanului Placinta. Iar noi le sorbim literalmente din priviri. Si stam sa vedem cu ochii cascati ce brasoave a mai depanat senioarea Placinta in apararea bietei odrasle ratacite !

In timp ce, din plictiseala, occidentalii au fetisizat corpul uman si insasi simbolistica actului erotic , dintr-o formidabila, avangardista fervoare consumista, romanii au mers si mai departe. Au fetisizat insasi ideea de criza, au placat-o ca un giulgiu acoperitor, asezat peste toate moastele neputintei lor, fariseice si fataliste, deopotriva. Rapusi de restrangerile impuse lor insile la parastase, cumetrii si alte saturnalii provinciale, au consimit parca lent, dar ireversibil sa-si inece mahmureala si sa devina pentru totdeauna „o populatie”, cea mai constant manipulabila din sud-estul Europei.

Acesta ar fi un bilant cat de cat lucid a cum ne-am taiat singuri craca de sub picioare la patru dupa intrarea in UE, cu directa contribuitie a vajnicilor intelectuali si mecenati – mult mai mult decat 10 si, pasamite, toti, Doamne, „pentru Romania”. Si de acum, nu ne va mai ajuta nici macar o grfa de sentiment paraguayan al fiintei

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top