Cum sa finantezi o afacere: banii tai, credit sau fonduri nerambursabile?

pusculita.jpg

pusculitaSunt 3 moduri diferite prin care iti poti finanta afacerea, dar care este cel mai potrivit pentru afacerea ta? Desi fondurile nerambursabile sunt cele mai atractive la prima vedere, acestea prezinta si anumite dezavantaje.

Astfel, inainte de a alege o modalitate de finantare pentru afacerea noastra, este foarte important sa cunoastem avantajele si dezavantajele acestora.

Surse proprii

Avantajul principal al finantarii unei afaceri din surse proprii il reprezinta controlul asupra acestor bani. Spre deosebire de credit sau fonduri nerambursabile, nu este nevoie de documente justificative, aprobari sau indeplinirea anumitor conditii pentru folosirea banilor.

Banii pot fi folositi in orice moment, iar in cazul unui eventual esec al afacerii, antreprenorul nu va trebui sa suporte in continuare dobanda aferenta creditului sau anumite penalitati impuse de finantator – in cazul fondurilor nerambursabile.

Dezavantajul folosirii surselor proprii este ca de obicei acestea sunt insuficiente pentru afacerea pe care dorim sa o dezvoltam. De aceea apelam la credite sau la fonduri nerambursabile. Insa atunci cand avem de-a face cu o afacere noua, inovativa, netestata, creditele sau fondurile nerambursabile se obtin mult mai greu decat de obicei. In aceste conditii, cea mai eficienta utilizare a surselor proprii de finantare este construirea afacerii respective la un nivel minim viabil, care sa testeze / demonstreze profitabilitatea acesteia.

Ulterior, aceasta se poate extinde, fie prin contractarea de credite or fonduri nerambursabile, fie prin reinvestirea profitului.

Citeste mai multe pe: Plandeafacere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.