Cum sa obtii bani pentru afacerea ta

De foarte multe ori antreprenorii amana inceperea afacerii din lipsa de bani sau pur si simplu din teama ca nu vor avea destul capital, fara sa-si faca niste calcule complete sau sa-si evalueze optiunile. In realitate, cu o planificare atenta multi dintre ei ajung la concluzia ca banii sunt cea mai mica problema atunci cand ai o idee de afaceri in care crezi.

Cel mai important este sa iti faci tu un plan clar si o evaluare a necesarului de finantare inainte de a incepe sa cauti banii.

In primul rand, clarifica-ti exact de cati bani ai nevoie. Estimeaza-ti costurile de inceput: echipamente, materii prime si materiale, costuri aferente amenajarii si inchirierii spatiului in care iti vei desfasura activitatea, costuri cu resurse umane, etc. Pentru asta utilizeaza un template pe care sa il completezi tu cu alte capitole specifice afacerii tale cum este template-ul Costuri de start-up. Incearca sa fii cat mai exact, pentru ca atat subestimarea cat si supraestimarea costurilor poate fi foarte daunatoare pentru evolutia afacerii.

In al doilea rand, calculeaza cati bani ai tu personal disponibili pentru afacere si cati mai poti obtine de la familie si prieteni. Prezinta-le ideea de afaceri, explica-le pentru ce ai nevoie de acei bani si ofera si un orizont de timp rezonabil in care ii vei inapoia. In perioada de inceput conteaza foarte mult sa ai un grup de suport, atat din punct de vedere material cat si din punct de vedere psihologic, pentru ca vei fi nevoit sa lucrezi destul de mult si vei fi supus unui stres considerabil.

In al treilea rand, evalueaza alte optiuni de finantare posibile. In functie de valoarea investitiei si de tipul afacerii, poti opta pentru un credit de la o banca, pentru o finantare nerambursabila sau poti gasi un business angel care sa fie dispus sa investeasca in ideea ta. Mai multe detalii despre oportunitatile de finantare ale unei afaceri gasesti in articolul Sursele de finantare ale afacerilor. Indiferent pentru ce varianta optezi, informeaza-te cu privire la criteriile de evaluare utilizate, la documentatiile necesare, la dobanzile practicate si la conditiile de returnare a investitiei.

Citeste continuarea articolului pe Plandeafacere.ro

Finantare.ro a lansat Ghidul Business Angels. Descarca de aici Ghidul Business Angels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top