Identificarea Riscului – sumar proces

Metodologia de management al riscului Riskit consideră că scopul procesului de identificare a riscurilor este acela de a identifica potenţialele ameninţări la adresa proiectului şi a susţinătorilor acestuia (de a produce o listă comprehensivă a tuturor riscurilor rezonabile ce ameninţă proiectul).

Tehnicile ce se folosesc la acest nivel în vederea facilitării identificării elementelor efective ce poartă o doză de risc la adresa proiectului sunt brainstorming-ul, listele de verificări, simulările, testele.

Sumarul unui proces de identificare a riscurilor în abordarea metodologiei Riskit arătă astfel:

Scop
– Identificarea potenţialelor ameninţări la adresa proiectului
Descriere
– Identificarea unui număr cât mai mare de posibile ameninţări la adresa proiectului, folosindu-se diverse metodologii de abordare
Criterii de intrare
– [Planificarea proiectului a fost iniţializată] SAU
– [Noi scopuri sau susţinători sunt identificaţi] SAU [O schimbare în scopuri sau a susţinătorilor a fost detectată] SAU
– [Intervalul de timp declarat în mandatul de management al riscurilor s-a epuizat] SAU
– [O schimbare importantă în situaţia proiectului a fost recunoscută]
Informaţii de intrare – INPUT
– Informaţii despre proiect: scopuri, resurse, planificare calendaristică, buget
– Mandatul de management al riscurilor
– Liste de verificare a riscurilor, generale sau specifice organizaţiei
– Rapoarte cu „lecţiile învăţate din proiecte similare

Continuarea pe www.managementul-riscurilor.ro

About Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

0 thoughts on “Identificarea Riscului – sumar proces”

 1. Nici nu am pretentia sa ma compar cu dl.Munteanu.
  Asa cum nu am pretentia sa ma compar cu multi, sau, pot sa ma compar cu multi si sa spun ca ii depasesc.
  Dl.Munteanu are o experienta academica si practica vasta care ma determina sa gandesc asa.
  Eu abia am iesit de pe “bancile scolii” finalizandu-mi doctoratul, unde dl.Munteanu mi-a fost de mare ajutor.
  Dar poate ca intr-o zi voi reusi sa ajung la nivelul in care imi voi testa si valida propriile modele si idei in piata (nu doar prin resarch academic) si atunci va fi altfel.
  Pana atunci scriu din ceea ce am citit si citesc sau din ceea ce cred si am creat singur.
  De regula nu omit sa dau surse acolo unde este clar preluare. Sau macar sa specific cine/ce vorbeste despre acel ceva. Cum a fost si cazul de mai sus cu Riskit. O cautare pe google dupa “riskit method” va genera mult mai multe surse. Eu am avut ocazia sa citesc/invat despre riskit in Finlanda la o scoala de vara.
  Imi place sa cred ca, chiar si asa, unora de foloseste.
  p.s. dl.Munteanu poate fi citit aici http://adimunteanu.wordpress.com/

 2. ITAcademy spune:

  Daca iti place tie sa crezi ca iti citesc blogul te cam inseli. Nimic original, un cut si paste din diverse surse, fara o idee clara, sa fie activitate acolo ca da bine in google. De ex, sursa la acest articol nu a fost rezentata din prima cum era normal, “o mica omisiune nevinovata” ca de obicei. Chestia asta pacaleste pe multi dar nu pe mine.

  Prefer sa merg direct la sursa daca doresc sa inteleg ceva sau sa-l citesc pe Adi care are mult mai multe de spus despre risc decat tine.

 3. Si continui tot eu.
  Intr-adevar, exista si Risk IT Framework de la ISACA si cred ca la asta te referi.
  Aici, da. Nu am nici un drept si nu m-as baga sa scriu.
  Cei interesati pot insa sa gaseasca o brosura si o prezentare, pe site-ul ISACA: http://www.isaca.org

 4. Buna Catalin si iti multumesc pentru ca imi citesti blogul.

  Informatiile de mai sus sunt preluate dintr-un articol stiintific scris de dl.Jyrki Kontio (autorul metodei Riskit), articol disponibil de altfel gratuit pe internet (extrem de interesant – vezi: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.21.284&rep=rep1&type=pdf).
  In urma discutiei pe care o port cu dl.Jyrki Kontio, pe site-ul http://www.managementul-riscurilor.ro a fost creata o sectiune pentru aceasta metoda iar in zilele care vor urma vor fi publicate mult mai multe informatii despre metoda Riskit (folosita cu precadere in software project risk mangement), unele in engleza, altele in romana, in functie de timpul liber pe care pot sa-l aloc traducerilor.

 5. ITAcademy spune:

  Sunt sigur ca aveti toate drepturile de copyright ca sa faceti aceste traduceri, altfel ar fi ilegal nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.