Dacian Ciolos: Lucram la un pachet de masuri care sa dezvolte clasa de mijloc de la sate, luand anumite instrumente financiare si legislative

sate.jpg

cio_90482100Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu si Primul-Ministru Dacian Ciolos au participat la Conferinta – Elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala GAL pentru perioada de programare 2014 – 2020.

In conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) 1303, procesul de selectie a Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL) trebuie sa se finalizeze in maximum 2 ani de la aprobarea Acordului de Parteneriat, respectiv la 06 august 2016.

Astfel, in perioada de programare 2014-2020, se urmareste acoperirea de catre Grupurile de Actiune Locala a intregului teritoriu eligibil prin Programul LEADER (comune si orase mici cu o populatie de maximum 20.000 de locuitori), valoarea publica totala alocata fiind de 563.516.557 Euro. Aceasta suma este arondata sub-masurilor 19.2 “Sprijin pentru implementarea actiunilor in cadrul strategiei de dezvoltare locala” si 19.4 “Sprijin pentru cheltuieli de functionare si animare”. Termenul limita de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL) este 8 aprilie 2016, atat pentru parteneriatele care au accesat sprijinul pregatitor, cat si pentru cele care au elaborat SDL din surse proprii.

Conform unui comunicat oficial MADR; GAL-urile reprezinta solutia concreta, transformarea in realitate a potentialului pe care comunitatile locale il pot valorifica pentru a se putea inscrie in aceasta noua abordare a dezvoltarii satului european, o abordare prin care se incurajeaza intoarcerea si/sau stabilirea tinerilor in teritoriul LEADER si dezvoltarea economica, sociala si culturala a acestuia. Pentru a sprijini acest demers se pune accentul pe: stimularea parteneriatelor, transferul de cunostinte si implementarea initiativelor inovative.

In cadrul procesului de selectie, vor fi prioritizate SDL-urile care cuprind masuri de infrastructura sociala, actiuni adresate minoritatilor locale, interventii in infrastructura de banda larga, scheme de calitate, masuri care implica asocierea – domenii identificate ca prioritare in Acordul de Parteneriat.

In interventia domniei sale, Primul-ministru Dacian Ciolos a declarat: „Saptamana urmatoare, lucram cu ministrul Agriculturii si Cancelaria la un pachet de masuri care sa dezvolte clasa de mijloc de la sate, luand anumite instrumente financiare si legislative care sa stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate. In implementarea acestui program o sa avem nevoie de sprijinul grupurilor de actiune locala. Sa dezvoltam aceasta clasa de mijloc cu reale capacitati de antreprenoriat care sa constituie o resursa viabila a dezvoltarii locale”.

La randul sau, ministrul Achim Irimescu a aratat ca GAL-urile trebuie sa devina motorul dezvoltarii la nivel local, ele fiind autoritatile de management la nivel local. “Nevoile de dezvoltare la nivel local pot fi cel mai bine identificate de catre GAL-uri. GAL-urile au tot sprijinul Ministerului Agriculturii, vom avea un dialog constructiv si asteptam propunerile acestora, iar cele constructive vor fi preluate. GAL-urile trebuie sa se implice in valorificarea produselor locale, e un domeniu vast si mi-as dori sa ne sprijiniti in protejarea produselor de calitate pentru a aduce valoare adaugata”, a declarat ministrul Irimescu.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.