Dacian Ciolos: Pregatim un program finantat din fonduri europene la care sa poata aplica scolile si organizatii neguvernamentale

dacian_ciolos.jpg

Guvernul pregateste un program din fonduri europene la care sa poata sa aplice atat scolile, cat si organizatiile neguvernamentale pentru a putea finanta burse, cursuri de formare continua si actiuni de mentorat pentru profesori, a anuntat premierul Dacian Ciolos la evenimentul “Impactul nostru in educatie”, organizat de Fundatia Teach for Romania.

Premierul a aratat ca isi doreste ca experienta in domeniul educatiei pe care a acumulat-o Teach for Romania sa devina un program national.

“E clar ca aceste schimbari le infuzati si la nivelul copiilor, dar si la nivelul dascalilor cu care lucrati si al scolilor ca institutii in care va implicati. Si din acest motiv am dorit si dorim in continuare sa va sprijinim si vrem ca experienta voastra sa devina un program national, dar nu definind-o si nu dictand-o de sus in jos, pentru ca orice experienta dinamica ce provine din mediul neguvernamental, daca intra prea repede in rigiditatile administrative ale statului, poate sa fie pusa in pericol. (…) Pornind si de la problemele pe care le-ati identificat voi pentru a extinde acest program mai mult, ne gandim in primul rand la finantare. (…) Ministerul Fondurilor Europene si domnul ministru Cristi Ghinea (…) suntem in curs de a pregati un program, (…) finantat din fonduri europene, la care sa poata sa aplice atat scoli, chiar scoli din mediul rural, cat si organizatii neguvernamentale si care sa poata finanta (…) burse, cursuri de formare continua, actiuni de mentorat pentru profesori, in asa fel incat experienta pe care o aveti sa poata sa fie extinsa“, a spus Dacian Ciolos.

Ciolos a precizat ca spera sa poata vedea primele proiecte finalizate in cadrul acestui program pana la terminarea mandatului sau.

Prim-ministrul a mai anuntat ca este in curs de elaborare un memorandum, prin care sa li se dea posibilitate persoanelor formate in cadrul Teach for Romania sa fie angajate formal in scoli.

“Vorbeam si cu domnul ministru Curaj (…), il rugam sa acceleram un memorandum care este pregatit impreuna cu Ministerul Educatiei, in asa fel incat scolile, mai ales cele din mediul rural, dar nu numai, scolile care de multe ori au si probleme de a gasi profesori, sa poata sa faca apel si la cei care au fost formati in cadrul organizatiei dumneavoastra si ei sa poata sa fie angajati si sa dam posibilitatea astfel acestor profesori, invatatori sa poata sa aiba acces si la finantarea pe care o pregatim in paralel. Deci, pe de o parte, sa rezolvam cumva cadrul administrativ, legal, pentru ca cei care au trecut prin experienta organizatiei dumneavoastra sa poata sa intre in sistem si sa intre in mod formal si in acelasi timp sa poata sa beneficieze apoi si de sustinere financiara, inclusiv de un sprijin pentru a-i incuraja sa ramana in scolile care nu sunt neaparat dorite de catre ceilalti”, a afirmat Ciolos.

Potrivit acestuia, memorandumul va fi pregatit in urmatoarele saptamani. “Sunt convins ca in urmatoarele saptamani vom avea si acest memorandum, deci si acest cadru administrativ pregatit, sa avem si finantarea, si nu ne ramane decat sa speram ca entuziasmul pe care il demonstrati va creste in timp si ca veti reusi sa contaminati incet, incet sistemul educational de la noi, in asa fel incat sa-si recastige increderea vizavi de parinti si vizavi de copii si de tineri”, a adaugat Ciolos.

Teach for Romania cauta si pregateste persoane pentru a deveni lideri in educatie, din rolurile de profesori si invatatori pentru copiii din medii vulnerabile. In toamna, 60 de profesori si invatatori vor fi activi la catedra in peste 30 de scoli din 11 judete. Organizatia face parte din reteaua globala Teach for All, care uneste, sub aceeasi misiune a reducerii inechitatii educationale, membri din peste 40 de tari.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.