Romania, semnatara a Pactului de la Amsterdam: 100 de miliarde de euro investiti direct in zonele urbane, cu participarea directa sau indirecta a oraselor

bani-716x300.jpg

In perioada 29 – 30 mai 2016, Presedintia Uniunii Europene a Olandei si Ministerul olandez al Internelor si Relatiilor au organizat la Amsterdam – Olanda, intalnirea informala a ministrilor responsabili cu planificarea si dezvoltarea urbana. Subiectul principal al reuniunii l-a reprezentat procesul de elaborare a Agendei Urbane a Uniunii Europene (UE).

Romania a fost reprezentata de Mihaela Vrabete, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Ministrii participanti au semnat luni, 30 mai a.c., Pactul de la Amsterdam – o agenda urbana pentru reducerea saraciei si cresterea eficientei energetice in orasele europene, considerat de specialisti un document “istoric”, deoarece marcheaza cresterea investitiilor in domeniile cheie ale Agendei Urbane a UE.

In cadrul reuniunii, delegatia MDRAP a sustinut includerea unor prevederi adaptate la provocarile cu care se confrunta Romania in domeniul dezvoltarii teritoriale si urbane in cadrul documentelor ce vor fi elaborate in cadrul Presedintiei Consiliului Uniunii Europene si in cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene a unor prevederi adaptate la provocarile cu care se confrunta Romania in domeniul dezvoltarii teritoriale si urbane.

”Delegatia Romaniei si-a exprimat aprecierea fata de atentia acordata in cadrul documentului pentru abordarea participativa, integrata si fata de monitorizarea modului de implementare a actiunilor. De asemenea, ne-am afirmat angajamentul si atasamentul de implicare activa in procesul de elaborare a Agendei Urbane a UE, prin antrenarea institutiilor statului si a altor organizatii in toate domeniile pe care se vor realiza parteneriate si disponibilitatea de a prelua responsabilitatea pentru domeniile locuri de munca si aptitudini in economia locala si utilizarea durabila a terenurilor si solutiilor bazate pe natura. Consideram ca ar fi o modalitate excelenta de a ne face remarcati in perspectiva preluarii in primul semestru al anului 2019 a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania”, a declarat Mihaela Vrabete.

Pactul de la Amsterdam structureaza procesul de elaborare a Agendei Urbane a UE pe baza celor 3 piloni – imbunatatirea legislatiei, imbunatatirea finantarilor si a cunostintelor in domeniul urbanismului. Acesta pune, practic, la dispozitia autoritatilor regionale, nationale si locale instrumentele de care au nevoie pentru crearea politicilor publice europene care refecta cerintele cetatenilor. De asemenea, cuprinde cele 12 teme prioritare: integrarea migrantilor si refugiatilor, calitatea aerului, saracia urbana, locuire, economia circulara, locuri de munca si aptitudini in economia locala, adaptarea climatica, tranzitia climatica, utilizarea durabila a terenurilor si a solutiilor bazate pe natura, mobilitatea urbana, tranzitia digitala, achizitii publice inovatoare si responsabile.

Pentru toate aceste teme prioritare vor fi dezvoltate parteneriate intre statele membre, Comisia Europeana, autoritatile publice locale, platforme de cooperare si schimb de experienta la nivel european, structuri asociative, etc. Pana in prezent au fost dezvoltate parteneriate pentru primele 4 teme, respectiv: integrarea migrantilor si refugiatilor, calitatea aerului, saracia urbana si locuire, coordonate de catre Olanda si Slovacia. In cadrul acestor parteneriate sunt inscrise si 2 municipii din Romania: Timisoara – in parteneriatul pentru saracia urbana si Constanta -in parteneriatul pentru calitatea aerului.

In urmatoarea perioada, cu implicarea statelor membre, vor fi lansate si celelalte parteneriate, implicarea activa in acest proces reprezentand unul din punctele solicitate in cadrul Pactului de la Amsterdam.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.