Daea: Este un lucru extraordinar de bun ca bancile au inceput sa coboare treptele spre fermieri

2-petre-daea-mfax.jpg

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus joi, in deschiderea Targului National de Agricultura de la Braila, ca este multumit ca fermierii au avut un an agricol bun si multi au putere financiara sa cumpere utilaje moderne care sa ii ajute in desfasurarea activitatii, el apreciind si ca este “extraordinar” ca “bancile au inceput sa coboare treptele spre fermieri”.

Ministrul Daea a declarat la inceput ca anul acesta judetul fruntas in agricultura a fost Braila, motiv pentru care nu putea lipsi de la un asemenea eveniment important.

“Nu puteam sa lipsesc de la o asemenea manifestare, mai ales ca judetul Braila este un judet cu un puternic profil agrar, cu fermieri deosebiti, iar anul acesta este judetul fruntas in agricultura tarii romanesti. Acest judet beneficiaza de cea mai importanta suprafata la irigat. Cand am venit in judet, am fost sa vad daca canalele cu apa gratuita data de Guvernul Romaniei sunt folosite. Spre surprinderea mea si asteptarile mele normale, am gasit fermieri care asigura norma de udare pentru rasarirea culturilor din aceasta toamna’, a declarat Daea.

Ministrul Agriculturii a mai precizat, dupa ce a vizitat intreg targul de la Braila ca, din discutiile pe care le-a avut reprezentantii firmelor care livreaza utilaje agricole, a fost impresionat si multumit in acelasi timp ca “ei au constatat, prin castigul propriu, ca a fost un an exceptional, ceea ce demonstreaza tuturor ca fermierii sunt interesati si au putere financiara sa cumpere asemenea utilaje”.

“Altminteri, nici nu poti sa ajungi la performanta, fara o tehnica noua, fara o tehnica moderna. De asemenea, este un lucru extraodinar de bun ca bancile au inceput sa coboare treptele spre fermieri. Asteptam acest moment demult, pentru ca fermierii au urcat destul treptele spre banci”, a completat Daea.

Presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura a Romanie, Mihai Daraban, a precizat, cu aceasta ocazie, ca piata de targuri si expozitii reprezinta ‘un barometru al unui domeniu de activitate, iar dimensiunea si efervescenta sub care se desfasoara aceste evenimente dau modul real in care se dezvolta acest domeniu de activitate’ si ca exista ‘un boom la nivel national in ceea ce inseamna targuri de agricultura si industrie alimentara’.

Senatorul PSD Ion Rotaru a apreciat faptul ca ‘am avut un an agricol de exceptie, ne-a ajutat Dumnezeu, a ajutat si Ministerul Agriculturii cu tot ce s-a putut si lucrul acesta se vede. Prin masurile pe care le vor lua in continuare, Ministerul Agriculturii si Guvernul Romaniei vor stimula si vor sprijini agricultorii’.

La cea de-a XXI-a editie a Targului National de Agricultura de la Braila au participat peste 50 de companii, care si-au expus, pe o suprafata de peste 7.000 mp, zeci de utilaje agricole si instalatii pentru irigat, material saditor, substante pentru fertilizarea si protectia plantelor.

De asemenea, au fost prezentate tehnologii de ultima generatie aplicabile in agricultura de performanta si au fost prezenti horticultori, specialisti din domeniul cercetarii-dezvoltarii, mestesugari, dealeri de masini de teren si de transport marfuri, precum si asociatii si cooperative agricole, banci, dar si firme din domeniul HoReCa.

“Fermierii braileni si nu numai au posibilitatea de a cunoaste noi tendinte de dezvoltare in domeniul agricol, noi cai de colaborare, noi piete de desfacere, de a crea noi parteneriate si de a-si cunoaste concurenta. Sunt prezente 53 de firme, iar intalnirile de afaceri intre firmele participante vor crea cadrul pentru noi contacte cu posibili parteneri, care sa ajute expozantii si vizitatorii la dezvoltarea afacerii lor”, a declarat organizatorul evenimentului, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Braila, stefan Fusea.

Targul cuprinde si evenimente conexe, precum prezentari de specialitate pe teme de interes pentru fermieri, informatii referitoare la finantari si alte forme de sprijin prin programe nationale si europene, intalniri ale asociatiilor de producatori agricoli, lansarea editiei XXI a Catalogului Targului.

Targului National de Agricultura 2017 este deschis in perioada 28 septembrie — 1 octombrie si este organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Braila, in parteneriat cu Primaria Braila si Consiliul Judetean.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.