Daea: Suprafata contractata pentru irigatii a ajuns la 666.629 hectare, de aproape 6 ori mai mare decat in 2016

2-petre-daea-mfax.jpg

Suprafata contractata pentru irigatii in acest an a ajuns la 666.629 hectare, de aproape sase ori mai mare decat anul trecut, iar udarile s-au realizat pe 268.000 de hectare, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

“In acest an, suprafata contractata pentru irigatii a ajuns la 666.629 hectare, de aproape sase ori mai mare decat anul trecut si au fost realizate udari pe 268.000 de hectare, in general la culturile care sunt inca in vegetatie, dar si la culturile duble. La ora actuala sunt in functiune 94 de statii de pompare si de repompare, 261 de statii de punere sub presiune, dar si motopompe independente pe canale in jur de 258”, a precizat ministrul Daea.

Seful MADR a afirmat ca la nivel national au fost alimentate cu apa in acest an aproape 1.700 de kilometri de canale de irigatii, “o Dunare si jumatate”, apa fiind pusa gratuit la dispozitia fermierilor.

“Avem 1.690 de kilometri de canale umplute cu apa pe care o furnizam gratuit fermierilor, o Dunare si jumatate. Daca din Dunare avem umplute canale pe 1.047 de kilometri, din Siret pe 120 de kilometri, din Prut 122 de kilometri, din lacuri de acumulare 138 de kilometri, iar din alte rauri 238 de kilometri”, a subliniat Petre Daea.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are ca obiectiv realizarea, pana in 2020, a unor sisteme de irigatii care sa acopere o suprafata agricola de doua milioane de hectare. in opinia ministrului Daea, “numai canalele de irigatii care trebuie refacute, recalibrate si racordate la sistem, puse cap la cap, inseamna drumul de aici pana la Berlin si inapoi”.

Fondurile bugetate pentru anul 2017 se ridica la peste 1,41 miliarde de lei pentru refacerea unui numar de 40 de amenajari de irigatii, care vor acoperi dupa finalizare circa 1,3 milioane de hectare.

Romania prezinta un risc considerabil fata de schimbarile climatice, zonele cele mai afectate fiind situate in partea de sud, sud-est si est a tarii, conform rapoartelor internationale relevante si analizelor efectuate de Administratia Nationala de Meteorologie.

Seceta, inundatiile si alte probleme legate de schimbarile climatice au un impact semnificativ asupra stabilitatii productiei si a securitatii alimentare nationale, iar lipsa unei infrastructuri adecvate contribuie la limitarea oportunitatilor de dezvoltare economica in pofida existentei potentialului din agricultura.

Studiile realizate in domeniu au estimat ca Romania a suferit pierderi anuale medii legate de vreme in suma de 8,45 de miliarde de dolari (0,26 procente din PIB), in perioada 1980 — 2011, din care 34 de procente au fost legate de seceta, se arata intr-un document publicat pe site-ul MADR privind reabilitarea infrastructurii principale de irigatii.

Sistemele de irigatii din Romania au fost construite pana in anul 1990, suprafata amenajata pentru irigatii ocupand circa 22% din suprafata agricola a tarii si circa 34% din suprafata efectiv este de numai 823.000 hectare.

Potrivit documentului, amenajarile de irigatii din Romania sunt intr-un stadiu avansat de degradare, iar pe 75% din suprafata acestora irigatiile nu sunt functionale, iar cele functionale sunt ineficiente din punct de vedere al consumului de apa si energie si costisitoare pentru fermieri.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.