AFIR: Peste 35.000 de contracte de finantare semnate pe PNDR; valoarea totala, circa 1,9 miliarde de euro

bani-afacere-subventii.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a semnat pana in prezent 35.247 de contracte de finantare aferente Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020, inclusiv cele preluate prin procedura de tranzitie dintre Programe, cu o valoare totala de aproximativ 1,9 miliarde de euro.

Pentru proiectele de investitii si pentru platile compensatorii, beneficiarii PNDR au incasat fonduri nerambursabile in valoarea totala de peste 1,56 miliarde de euro, efectuate de la demararea Programului pana in prezent.

Potrivit unui comunicat al AFIR, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre Daea, a participat sambata la o intalnire de lucru cu personalul de conducere de la nivel central, regional si judetean al AFIR, alaturi de secretarul de stat in MADR Alexandru Potor si de directorul general al Agentiei, Adrian Chesnoiu.

Evenimentul a fost al doilea din seria de intalniri lunare stabilite pentru analizarea stadiului implementarii Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 — 2020 si pentru identificarea problemelor semnalate si a solutiilor de rezolvare imediata a acestora in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene, in implementarea proiectelor finantate prin PNDR si atingerea tintelor de absorbtie.

Discutiile au fost axate in prima parte pe analiza stadiului implementarii si nivelul absorbtiei efective a fondurilor nerambursabile, dar si pe gasirea unor solutii concrete pentru a accelera atat platile, cat si procesul de derulare a proiectelor din momentul depunerii si pana la ultima transa de rambursare.

De asemenea, un subiect de dezbatere l-a reprezentat situatia beneficiarilor cu achizitii publice si a termenelor legale de avizare acestora, dar si accelerarea recuperarii debitelor pentru ca sumele de bani sa fie realocate unor proiecte viabile.

“Fondurile de garantare reprezinta elemente fundamentale ale arhitecturii mecanismului de absorbtie a fondurilor europene. Subliniez faptul ca trebuie sa existe o colaborare institutionala cu fondurile de garantare, mai ales pentru ca avansurile acordate beneficiarilor trebuie sa se produca rapid. in cazul in care sunt identificate disfunctii, acestea vor fi centralizate pentru a fi discutate cu presedintii fondurilor de garantare, carora le solicitam colaborarea. Ne vom asigura, astfel, ca exista un semnal foarte clar de la nivel central pentru solutionarea oricaror probleme care apar in acordarea garantiilor’, a declarat Alexandru Potor.

Nu in ultimul rand, directorii de Centre Regionale si de Oficii Judetene ale AFIR au semnalat problemele de natura logistica sau administrativa cu care se confrunta si care pot influenta in mod negativ buna desfasurare a activitatii structurilor teritoriale ale Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

“Strategia aplicata pentru dezvoltarea agriculturii a fost aceea de a scoate pe piata din Romania fondurile disponibile masurilor de investitii din PDNR. Aceasta a condus la un numar foarte mare de proiecte si a crescut cererea de utilaje, depasind stocul disponibil la furnizori, care si-au facut calculul pe tendinta anului trecut. Astfel, este o nevoie de crestere a numarului de utilaje agricole disponibile pe piata. Noi purtam mai multe discutii cu APIMAR pentru a le solicita acest lucru si pentru a le prezenta situatia clara a necesarului real de utilaje specializate ca urmare a proiectelor finantate de AFIR in aceasta perioada. Noi avem proiecte selectate, avem contracte semnate, astfel ca, pentru a evita blocaje in derularea fondurilor europene, trebuie marit ritmul de aprovizionare al utilajelor in Romania’, a atras atentia seful AFIR, Adrian Chesnoiu.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.