Daniel Constantin: Am elaborat un proiect privind acordarea unui ajutor financiar care sa compenseze pierderile din acest an pe sectorul apicol

Daniel-Constantin.jpg

Daniel-ConstantinDaniel Constantin, viceprim-ministru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la deschiderea celei de-a XI-a editie a Targului National al Mierii, eveniment care a coincis cu aniversarea a 40 de ani de la infiintarea Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultura.

Daniel Constantin le-a vorbit apicultorilor prezenti in numar foarte mare la eveniment despre programele de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii si de institutiile din subordine.

Am venit cu vesti bune. Din pacate, anul acesta nu a fost un an apicol bun. A plouat foarte mult si nu ati putut obtine productia pe care v-ati dorit-o. Cred ca a venit momentul, dupa multi ani, ca Ministerul sa intervina si sa acorde un ajutor celor care ati suferit pierderi. La initiativa dumneavoastra, am elaborat un proiect privind acordarea unui ajutor financiar care sa compenseze pierderile din acest an. Desi suntem inca in faza de proiect, cred ca este de datoria noastra sa fim alaturi de sectorul apicol, care produce si exporta din ce in ce mai mult. Ca si dumneavoastra, astept rectificarea bugetara si, pana atunci, avem timp, impreuna, sa completam actul normativ, astfel incat sa raspunda nevoilor dumneavoastra. Deja am primit o serie de propuneri si cred ca vor fi si mai multe in perioada urmatoare. Sunt convins ca, lucrand impreuna, putem gasi cele mai bune solutii„, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazuta de proiectul de hotarare privind compensarea pierderilor suferite de apicultori sunt de 4.131 mii lei si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate cu aceasta destinatie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2014.

De asemenea, ministrul Daniel Constantin i-a sfatuit pe toti apicultorii sa se orienteze catre productia integrata pentru a-si maximiza profiturile. De altfel, acest principiu a fost introdus in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, astfel incat sa fie sprijiniti mai ales cei care integreaza productia in toate domeniile de activitate, deci si in apicultura, deoarece, in acest fel, vor avea de castigat nu doar producatorii, pentru ca vor vinde produse cu valoare adaugata mare, ci si statul, pentru ca va creste valoarea exporturilor si, implicit, se vor majora veniturile la buget.

Totodata, ministrul Agriculturii a vorbit si despre Programul National pentru Apicultura 2014-2016, care a demarat in acest an si se bucura de succes.

Este un program cu o alocare de peste 29 de milioane de lei anual. Deja, in acest moment, solicitarile pe anul in curs depasesc 33 de milioane de lei, fiind vorba mai ales de investitii, ceea ce arata ca sectorul vrea sa se dezvolte, sa faca performanta. La aceste forme de sprijin se adauga si subventia pentru motorina si sprijinul pentru conversia la agricultura ecologica, masuri pe care deja le cunoasteti. Sper sa putem fi mereu aproape de dumneavoastra. Va doresc succes si sa aveti ani din ce in ce mai buni, nu doar din punctul de vedere al productiei, ci si al veniturilor pe care le veti realiza„, le-a spus Daniel Constantin apicultorilor prezenti la Targul National al Mierii.

Bugetul alocat pentru schema de ajutor specific pentru imbunatatirea calitatii produselor ecologice, de care pot beneficia si producatorii aflati in perioada de conversie, pentru anul 2014, se ridica la peste 7 milioane de euro.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top