Tinerii care studiaza sau participa la activitati de formare in strainatate nu numai ca dobandesc cunostinte in anumite discipline, ci isi consolideaza anumite competente transversale cheie care sunt foarte apreciate de angajatori. Un nou studiu privind impactul programului Erasmus al Uniunii Europene, care vizeaza schimbul de studenti, demonstreaza ca absolventii cu experienta internationala au sanse mult mai bune pe piata fortei de munca.
Probabilitatea ca ei sa fie afectati de somajul de lunga durata este redusa la jumatate, in comparatie cu tinerii care nu au studiat sau nu au participat la activitati de formare in strainatate; la cinci ani dupa absolvire, rata somajului lor este mai mica cu 23%. Studiul, realizat de experti independenti, este cel mai mare de acest fel si se bazeaza pe feedback-ul primit de la aproape 80.000 de respondenti, printre care s-au numarat studenti si intreprinderi.
„Concluziile studiului privind impactul programului Erasmus sunt extrem de importante, date fiind nivelurile inacceptabil de ridicate ale somajului in randul tinerilor in UE. Mesajul este clar: daca studiezi sau participi la activitati de formare in strainatate, ai mai multe sanse sa iti imbunatatesti perspectivele de a gasi un loc de munca. Noul program Erasmus+ va oferi burse UE pentru patru milioane de persoane in perioada 2014-2020, permitandu-le sa vada cum se traieste intr-o alta tara, prin intermediul studiilor, al formarii, al activitatilor de predare si al voluntariatului„, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
Noul studiu arata ca, in luarea unei decizii de recrutare, 92% dintre angajatori cauta anumite trasaturi de personalitate pe care programul le dezvolta, precum toleranta, increderea, abilitatile de solutionare a problemelor, curiozitatea, cunoasterea propriilor puncte forte/puncte slabe si hotararea. Testele administrate inainte si dupa perioada schimbului arata ca studentii care participa la programul Erasmus obtin scoruri mai mari pentru aceste trasaturi de personalitate, chiar inainte de a participa la program, iar pana in momentul in care se intorc, diferenta dintre scorurile obtinute de ei si scorurile obtinute de ceilalti studenti creste in medie cu 42%.
Studentii care beneficiaza de finantare prin programul Erasmus pot alege sa studieze sau sa efectueze un stagiu in strainatate. Raportul arata ca mai mult de o treime din stagiarii Erasmus primesc o oferta de a lucra in intreprinderea in care isi efectueaza stagiul. Stagiarii Erasmus sunt, de asemenea, mai intreprinzatori decat colegii lor care isi efectueaza stagiile in propria tara: 1 stagiar din 10 si-a inceput propria afacere si mai mult de trei sferturi dintre ei intentioneaza sa faca acest lucru sau isi pot imagina ca vor face asta. Ei pot de asemenea sa se astepte la o avansare mai rapida in cariera; conform declaratiilor a 64% dintre angajatori, personalului cu experienta internationala i se incredinteaza responsabilitati mai mari.
Programul Erasmus nu imbunatateste numai perspectivele de cariera, ci ii ajuta, de asemenea, pe studenti sa isi largeasca orizontul si legaturile sociale. 40% si-au schimbat tara de resedinta sau tara in care muncesc cel putin o data dupa absolvire; acest procent este aproape de doua ori mai mare decat in cazul persoanelor care nu au mers in strainatate pe durata studiilor. in timp ce 93% dintre studentii cu experienta internationala isi pot imagina ca vor trai in strainatate in viitor, acest lucru este valabil doar pentru 73% din cei care raman in aceeasi tara in timpul studiilor.
De asemenea, exista o probabilitate mai mare ca fostii studenti Erasmus sa formeze un cuplu cu o persoana de alta nationalitate: 33% din fostii studenti Erasmus au un partener de alta nationalitate, in comparatie cu 13% din cei care raman in tara lor pe parcursul studiilor; 27% dintre studentii Erasmus isi intalnesc partenerul in timpul programului Erasmus. Pe aceasta baza, Comisia estimeaza ca, incepand din 1987, este posibil ca aproximativ un milion de copii sa se fi nascut din cupluri formate datorita programului Erasmus.
In urmatorii sapte ani (2014-2020), noul program Erasmus+ va oferi posibilitatea de a merge in strainatate unui numar de 4 milioane de persoane, printre care se numara 2 milioane de studenti si 300.000 de angajati din invatamantul superior. In plus, programul va finanta 135.000 de schimburi de studenti si de personal care implica tari partenere din afara Europei. Erasmus+ va fi si mai accesibil, datorita cresterii sprijinului lingvistic, normelor mai flexibile si sprijinului suplimentar pentru persoanele cu nevoi speciale, provenind din medii defavorizate sau din regiuni izolate.
Context
In strategia sa privind modernizarea sistemului de invatamant superior , Comisia a subliniat necesitatea de a le oferi studentilor mai multe posibilitati de a dobandi abilitati prin studiu sau prin formare in strainatate. Obiectivul UE pentru mobilitatea studentilor este de cel putin 20% pana la sfarsitul acestui deceniu. in prezent, aproximativ 10% dintre studentii UE studiaza sau se formeaza in strainatate, cu sprijin public si privat. Aproximativ 5% primesc o bursa in cadrul programului Erasmus. (Aceasta cifra se bazeaza pe cele mai recente date furnizate de Eurostat pentru 2011-2012, conform carora, in tarile participante la programul Erasmus, numarul de absolventi a fost de peste 5,35 milioane, iar numarul studentilor care au beneficiat de o bursa Erasmus a fost aproape 253.000).
Studiul combina cercetarea cantitativa si cea calitativa. Sondajele de opinie online au vizat 34 de tari (statele membre UE, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia, Turcia); au fost analizate raspunsurile a peste 75.000 de studenti si absolventi, incluzand peste 55.000 care au beneficiat de o perioada de studii sau de formare in strainatate. in plus, la sondajele online au participat 5.000 de angajati, 1.000 de institutii de invatamant superior si 650 de angajatori (dintre care 55% IMM-uri). Studiul calitativ s-a concentrat asupra situatiei din opt tari, diferite in ceea ce priveste marimea si localizarea: Bulgaria, Republica Ceha, Finlanda, Germania, Lituania, Portugalia, Spania si Marea Britanie. Acest studiu a inclus vizite la fata locului, interviuri, grupuri de reflectie si ateliere institutionale.
Studiul privind impactul programului Erasmus a fost realizat de un grup independent de experti condus de specialisti ai CHE Consult, societate cu sediul in Berlin, cu sprijinul Brussels Education Services, al asociatiei Compostela Group of Universities si al Retelei studentilor Erasmus.
Brussels Education Services, al asociatiei Compostela Group of Universities si al Retelei studentilor Erasmus.
Erasmus+, noul program pentru educatie, formare, tineret si sport a fost lansat in ianuarie 2014, cu un buget total de aproape 15 miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani, ceea ce reprezinta o crestere cu 40% fata de nivelul anterior.
Sursa: Comisia Europeana