Deschiderea cererii de candidaturi 2018 – Premiile Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural/Premiile “Europa Nostra”

premii.jpg

Uniunea Europeana, prin programul „Europa Creativa” 2014-2020, si reteaua paneuropeana Europa Nostra recompenseaza anual cele mai bune realizari in domeniul prezervarii si valorificarii patrimoniului cultural, premiul fiind cea mai prestigioasa distinctie europeana in domeniu. Prin intermediul acestei initiative, sunt celebrate anual excelenta si daruirea arhitectilor, mesterilor artizani, voluntarilor, scolilor, comunitatilor locale, proprietarilor de patrimoniu si mass-media, prin puterea exemplului lor fiind stimulate creativitatea si inovarea.

Status: Inactiv
Depunere pana la 1 octombrie 2017
Valoarea premiilor: 10.000 de euro x 6

Premiul onoreaza anual pana la 30 de realizari deosebite de patrimoniu din toata Europa. Numarul exact depinde de tipul si calitatea cererilor primite. Pana la sapte Mari Premii (recompensate cu 10.000€) vor fi acordate celor mai bune proiecte selectate si un proiect va primi Premiul „Publicului” pe baza unui vot online, realizat pe site-ul web al Europa Nostra.

In 2017, 2 propuneri din Romania au fost recompensate cu premii: la categoria „Serviciu dedicat” dl Zoltán Kallós – colectionar de folclor (Premiul Publicului), iar la categoria Conservare Palatul Cultural din Blaj (Marele Premiu).

Obiective

 • sa identifice si sa promoveze cele mai bune practici in conservarea patrimoniului cultural material al Europei;
 • sa stimuleze schimburile de cunostinte si experiente de-a lungul intregii Europe;
 • sa sensibilizeze marele public fata de patrimoniul cultural european;
 • sa incurajeze mai mult, pe baza puterii exemplului, initiativele exemplare.

Cine poate sa-si prezinte candidatura?

Asociatii, autoritati locale si regionale, centre de cercetare, scoli, universitati, federatii si sindicate, ONG-uri, persoane fizice(numai pentru categoria 3), etc.

Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 1 octombrie 2017.

Criteriile de evaluare includ excelenta in lucrarile executate si cercetarile preliminare efectuate, precum si respectul pentru valoarea artistica, culturala si sociala, autenticitate si integritate. O atentie speciala va fi acordata, de asemenea, si pentru sustenabilitate, interpretare si prezentare, munca educativa, finantare si management, dar si pentru responsabilitate sociala. Lucrarile pot fi la scara mica sau mare, de la nivel local pana la cel international, si ar trebui sa afiseze un standard de lucru considerat remarcabil intr-un context european.

Arii/domenii:

 • patrimoniul arhitectural: cladiri sau grupuri de cladiri din mediul rural sau urban,
 • extinderi sau modificari de constructii sau noi proiecte de constructii in zonele istorice,
 • structuri de inginerie si situri industriale,
 • peisaje culturale: medii istorice sau peisaje urbane, orase, locuri, strazi,
 • parcuri si gradini istorice, zone mai mari de peisaj proiectat sau de importanta culturala, de mediu si/sau agricola,
 • situri arheologice, inclusiv arheologia subacvatica,
 • opere de arta si colectii: colectii de importanta artistica si istorica sau opere de arta vechi,
 • patrimoniul cultural imaterial manifestat ca practici, reprezentari, expresii, precum si cunostinte si abilitati pe care comunitatile, grupurile si, in unele cazuri indivizii, le recunosc ca facand parte din patrimoniul lor cultural,
 • proiecte de digitalizare pentru patrimoniul cultural (informatii suplimentare privind digitalizarea culturii aici).

Dosarele de candidatura trebuie completate doar in engleza sau franceza.

Categoria 1: Conservare

Realizari remarcabile in conservarea, imbunatatirea si adaptarea la noi utilizari a patrimoniului cultural in oricare dintre ariilementionate mai sus. Proiectele trebuie sa fi fost finalizate in ultimii trei ani: septembrie 2014-septembrie 2017.

Categoria 2: Cercetare

Proiecte remarcabile de cercetare si de digitalizare care duc la efecte concrete in conservarea si punerea in valoare apatrimoniului cultural in Europa, in oricare dintre ariile mentionate mai sus.
· studii, proiecte de digitalizare, rezultate de cercetare si/sau publicatii stiintifice care au fost finalizate in ultimii trei ani(septembrie 2014-septembrie 2017). Atentie!!! Orice studiu care face parte din cercetarea pregatitoare in vederea unei restaurari deja executate trebuie depus ca cerere la categoria Cercetare.

Categoria 3: Serviciu dedicat de catre persoane fizice sau organizatii
este deschisa persoanelor fizice si organizatiilor ale caror contributii pe o perioada lunga de timp (minimum 5 ani)demonstreaza excelenta in protejarea, conservarea si valorificarea patrimoniului cultural (in oricare dintre ariile mentionate mai sus) in Europa si depasesc asteptarile in contextul normal.
· contributiile trebuie sa fie nominalizate de o persoana terta; organizatiile nu pot fi nominalizate de catre un membru sauun angajat,
· contributiile trebuie sa fie sustinute de trei scrisori de recomandare de la alte persoane decat cea care facut nominalizarea,
· nominalizarea unui artist nu este acceptata.

Categoria 4: Educatie, formare si sensibilizare

Initiative remarcabile cu privire la educatie, formare si sensibilizare in domeniul patrimoniului cultural material si/sau imaterial(in oricare dintre ariile mentionate mai sus), pentru a promova si/sau a contribui la dezvoltarea durabila a mediului.
Proiectele ar trebui sa fie:
· in curs de desfasurare si suficient de avansate pentru a conduce la rezultate tangibile,
· exemplare, sustenabile si posibil de aplicat in alte parti ale Europei,
· inovatoare si creative,
· interactive si participative,
· sa depaseasca un cadru academic obisnuit.

Contact pentru detalii: [email protected]

Conditii de finantare

In fiecare an se acorda maxim sase sase premii in bani, in valoare de 10.000 de euro fiecare. Premiantii sunt primii clasati din fiecare categorie.

Documentatie

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

SURSA: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.