Deturnarea fondurilor europene se va pedepsi cu inchisoare

avocat.jpg

Bruxelles-ul vrea sa consolideze legislatia impotriva fraudelor de acest fel si sa o uniformizeze la nivelul intregii Uniuni Europene.

Comisia Europeana (CE) a propus ieri noi reglementari penale in lupta impotriva fraudelor care afecteaza bugetul european, ca de exemplu deturnarea de fonduri europene, care s-a ridicat la circa 600 de milioane de euro in 2010, potrivit datelor furnizate de catre statele membre. Pentru a proteja mai bine contribuabilii, comisarii europeni Viviane Reding (Justitie) si Algirdas Semeta (Fiscalitate) au initiat o propunere de Directiva care creaza un cadru mai armonizat in vederea impiedicarii persoanelor care comit fraude sa exploateze diferentele dintre sistemele juridice nationale.

“Este in afara oricarei discutii ca raufacatorii sa isi insuseasca resurse care apartin Uniunii Europene (UE)”, a declarat Reding intr-o conferinta de presa la Bruxelles, recunoscand ca, in prezent, “anumite state membre pedepsesc aceeasi infractiune cu inchisoarea, in timp ce altele nu o sanctioneaza”. In vederea remedierii acestei situatii, Bruxelles-ul va impune in toate statele membre UE sanctiuni minime, cuprinse intre sase luni si cinci ani de inchisoare in caz de frauda majora sau deturnare de fonduri europene.

CE prevede definitii comune pentru infractiunile care produc prejudicii bugetului UE, dar si o armonizare a termenelor de prescriere in cazul in care o infractiune ajunge sa fie anchetata si conduce la un proces. “Banii contribuabilului european trebuie sa fie protejati in mod eficient in fiecare stat membru. Odata cu propunerea pe care o prezentam, vom face un pas important in aceasta directie”, a subliniat Semeta, intr-o conferinta de presa.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.