Dezastru: In timp ce clasa politica si Guvernul se bat pe putere, doar 4 milioane de euro au intrat in Romania de la UE in primele trei luni din an

bani-1.jpg

In primele trei luni din an Romania a luat de la UE fonduri structurale de doar 4 milioane de euro, fata de 1,5 mi­liarde de euro in primele trei luni din 2016 si tot 1,5 miliarde de euro in primele trei luni din 2015.

Toate fondurile de la UE intrate in primele trei luni din an in Romania sunt de 1,2 miliarde de euro si de 3,9 miliarde de euro in primele patru luni din an, potrivit executiei bugetului general consolidat. Doar ca guvernul actual a schimbat modalitatea de raportare si raporteaza acum in executia bugetara ca sume intrate in tara si platile directe catre fermieri, care pana anul acesta nu erau vizibile in executia bugetului general consolidat publicata de Finante. O alta raportare a Finantelor detaliaza domeniile spre care se indreapta banii si din care reiese ca, la trei luni (ultimele date), pe fonduri structurale au intrat in tara doar 4 milioane de euro. 265 de milioane de euro au mers spre fondul de dezvoltare rurala, 900 de milioane de euro spre platile directe si 31 de milioane spre alte domenii.

Rata infima de absorbtie pentru fondurile structurale are o singura explicatie: Romania nu are acreditata nicio agentie de management, or absorbtia se realizeaza prin intermediul unor astfel de agentii. Criza guver­na­mentala ar putea intarzia serios acre­ditarea si deci si absorbtia.

Rovana Plumb, ministrul de­le­gat pen­­tru fonduri europene, a spus ca la in­ce­putul lui iulie autoritatile de ma­nagement ar pu­tea fi acreditate, astfel incat Romania sa poa­ta trimite deconturile la Bruxelles pen­­tru proiectele finantate din fonduri europene. „Pe 28 aprilie am trimis la Au­toritatea de Audit toate programele o­pe­ra­tionale, cu toate descrierile de pro­­ceduri, inclusiv sistemul IT. Suntem in faza finala cu trei programe opera­tio­na­le in ceea ce priveste acreditarea, un­de s-au terminat misiunile de audit: Ca­pa­ci­tatea Administrativa, Asistenta Teh­nica si Initiativa pentru IMM, la care as­tep­­tam opinia finala pana la sfarsitul lunii.

In ceea ce priveste celelalte programe operationale asteptam opinia finala pentru ca s-au incheiat si acolo misiunile de audit. Din 6 iunie s-a intrat pe sistemul IT. Speram ca opinia finala sa vina cel tarziu in prima saptamana a lunii iulie”, a declarat Rovana Plumb.

Aceasta sustine ca imediat ce autoritatile de management vor fi acreditate, Romania va transmite la Bruxelles, spre decont, o facture de 700 de milioane de euro: „Obiectivul nostru este de a transmite declaratiile de cheltuieli de 5,2 miliarde de euro per total programe cu fonduri nerambursabile. Prima transa pe care o vom transmite Comisiei Europene imediat dupa acreditarea autoritatilor de management este de circa 700 de milioane de euro. La finalul anului estimam o absorbtie de 9%. Romania are alocate 33 de miliarde de euro, plus platile directe. Concret avem alocate 23 de miliarde de euro prin instrumentele structurale si de coeziune, 10 miliarde pe agricultura si alte aproape 10 miliarde pe plati directe in agricultura” a spus ministrul acum demisionar, potrivit Mediafax.

Conform ministrului delegat, pe fosta programare financiara 2007-2013, gradul de absorbtie este de 89,7%, dar pana la sfarsitul lui 2019 mai sunt alte sume care sunt in clarificari si este posibil sa depaseasca 90%.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top