Dezbateri publice PNRR: Cum susținem noua generație?

tineri_erasmus_dreamstime.jpg

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat, astăzi, primele dezbateri publice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Teme dezbătute astăzi au fost: Cum susținem Noua Generație? Politici pentru copii și tineri, educație formală și non-formală, oportunități, respectiv Cum stimulăm dezvoltarea la firul ierbii? Dezbatere Dezvoltare rurală, abordarea fiind specifică PNRR.

„Sunt 3 săptămâni în care ne-am propus să facem un fel de brainstorming național în care să adaptăm acest document. Prima săptămâna a fost dedicată consultărilor cu ministerele, iar aceasta este dedicată consultărilor publice. Avem un obiectiv ambițios: să terminăm până la începutul lunii martie și sunt optimist că ne vom ține de el”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Oficialul MIPE anunțat că propunerile primite în cadrul consultărilor vor fi discutate cu Comisia Europeană și a subliniat importanța unui bune elaborări a PNRR.

„PNRR are o alocare de 30 miliarde de euro, din care jumătate sunt împrumuturi și îi vom da înapoi. Cu acești bani trebuie să fim foarte grijulii pentru că nu vreau să ne îndatorăm de la copiii noștri ca să dăm doar granturi. Vreau să dezvoltăm cât mai multe instrumente financiare și să dăm granturi acolo unde nu se poate imagina niciun alt instrument financiar pentru zona respectivă”, a explicat ministrul Cristian Ghinea.

În cadrul dezbaterii privind susținerea noii generații au fost primite propuneri pentru susținerea copiilor și tinerilor, precum: dezvoltarea metodelor de învățare non-formală în mediul în care trăiesc copiii care abandonează învățământul obligatoriu, sprijinirea tinerilor și ONG-urilor în domeniu, digitalizarea proceselor educaționale și creșterea calității educației. S-a discutat și despre preluarea reformelor propuse prin Strategia SmartEdu și prin proiectul național „România Educată”, inițiat de Președintele României. Reprezentanții tinerilor au punctat necesitatea de a sprijini toate categoriile de tineri, inclusiv pe ce care-și finalizează studiile sa-și găsească un loc de muncă și să-și croiască un drum în viață.

În ceea ce privește dezvoltarea rurală, propunerile au vizat susținerea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), a structurilor de economie socială, înființarea de centre de agregare a producției agricole, susținerea de activități sociale destinate tinerilor NEETs (Not in Education, Employment, or Training/ care nu sunt înscriși într-un program de educație, ocupare sau formare profesională).

Dezbaterile pentru actualizarea PNRR vor continua în această săptămână. Mâine, 9 februarie vor avea loc dezbaterile pe următoarele teme: Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe? Dezbatere cu Asociația Municipiilor, respectiv Cum valorificăm resursele mediului de afaceri. Dezbatere pe competitivitate economică și digitalizare.

Alocare PNRR:

România va avea la dispoziție 30,4 miliarde euro prin Mecanismul de Redresare și Reziliență pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

One thought on “Dezbateri publice PNRR: Cum susținem noua generație?”

 1. Balici Mihai spune:

  Acesti bani , multi promisi , doar 30% sint granturi fonduri nerambursabile ,restul sunt imprumuturi
  UE nu mai are bani ,a iesit Anglia care era principalul contributor la bugetul UE, acum mai ramane Germania si Franta
  toate tarile , precum Romania vrea fonduri nerambursabile, dar de unde daca visteria este goala
  si atunci
  creste contributia Romaniai la bugetul UE circa 2 miliarde de euro pe an si scad fondurile nerambursabile in schimb luam credite cu dobanda de la UE
  GREU
  TARA ARE DEJA O DATORIE INTERNA SI EXTERNA DE PESTE 200 DE MILIARDE DE EURO ,CEA MAI MARE IN ULTIMII 500 DE ANI SI VORBA D-LUI PONTA
  -SA ZICEM MERSI CA IN ACEST AN 2021 , MACAR SA LUAM SALARIILE SI PENSIILE ACTUALE ,CA S-AR PUTEA LA ANUL SA NU MAI FIE DELOC
  POPORUL NU SE INGRIJOREAZA
  VREA PENSII SI SALARII MARITE
  UNUL CARE TOATA VIATA A FOST SEF PE LA SOCIETATILE DE AJUTOR SOCIAL DIN CEL MAI SARAC JUDET BOTOSANI ,TIPA SI INSTIGA LUMEA CA SUNT BANI ,DAR NU VREA GUVERNUL
  CAND VA CRAPA TOT SISTEMUL ,VOM MANCA COAJA DE COPAC CUM S-A INTAMPLAT ACUM 5-10 ANI IN GRECIA , DE STATEA LUMEA LA COADA PENTRU UN POLONIC DE CIORBA DE POTROACE
  TREZITI-VA CA VA VENI FURTUNA MARE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.