O diagrama GANTT este o reprezentare grafica a duratei unei sarcini in timpul progresiei timpului. Ca sa fie mai pe intelesul tuturor, ne arata cat timp ne ia sa facem un anumit lucru.
Precum ne-am putea imagina cu totii, diagramele GANTT nu au fost asa de „colorate” ca in ziua de azi intotdeauna (probabil pentru ca in 1918 nu exista nici calculator, nici Microsoft care, ulterior, a lansat Excel si MS Project special pentru asa ceva).
In 1918 si in cursul istoriei GANTT-urilor, au existat mai multe schimbari. Au inceput sa cuprinda mai multe faze ale procesului de productie, au incorporat si subetapele acestuia. Ulterior, a inceput sa fie folosit si pentru procese ale caror desfasurare se intinde pe perioade mai scurte de timp, ore, si nu neaparat zile, saptamani, luni ca inainte.
O diagrama GANTT e o matrice. Ea este construita cu o axa orizontala ce reprezinta durata totala a timpului proiectului, impartita apoi in parti (zile, saptamani, luni) si o axa verticala reprezentand sarcinile ce alcatuiesc proiectul analizat. Diagrama GANTT mai contine de asemenea o zona grafica care contine bare orizontale pentru fiecare sarcina ce conecteaza simbolurile, perioadelor de start si de incheiere.
O diagrama GANTT mai include:
- Repere: puncte de verificare importante sau obiective intermediare pentru un proiect;
- Resurse: pentru proiectele de echipa, ajuta sa existe o coloana aditionala in care sa fie mentionat responsabilul pentru o anumita sarcina, precum si resursele allocate acelei sarcina;
- Status: progresul proiectului se completeaza proportional cu cantitatea de munca depusa si rezultatele obtinute in raport cu trecerea timpului alocat sarcinii respective;
- Dependinte: se mentioneaza de care activitati depinde o anumita activitate din cadrul proiectului. Astfel, se poate programa realizarea acelor sarcini de a caror finalizare depinde realizarea altora.