Din 2014 se va lansa EaSI, un nou program european pentru stimularea fortei de munca

steag_UE.jpg

steag_UEConsiliul de Ministri al Uniunii Europene a adoptat un nou program de finantare destinat stimularii ocuparii fortei de munca si inovarii sociale. EaSI (Employment and Social Innovation) va beneficia de o alocare de 920 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020.

EaSI va sustine politicile sociale inovatoare si va promova mobilitatea fortei de munca, si de asemenea va facilita accesul antreprenorilor la microcredite si va incuraja initiativele de economie sociala.

Decizia Consiliului vine ca urmare a adoptarii Regulamentului EaSI de catre Parlamentul European, pe data de 21 noiembrie 2013, astfel incat programul sa poata fi lansat la 1 ianuarie 2014.

EaSI integreaza si extinde aria de acoperire a trei instrumente financiare: Programul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Solidaritate Sociala (Progress), Reteaua Europeana de Servicii Publice de Ocupare EURES si Instrumentul European de Microfinantare Progres.

“Aceasta abordare integrata poate creste coerenta si impactul acestor instrumente. Concentrandu-se asupra proiectelor inovatoare, EaSI va fi vital pentru o contributie mai buna la Strategia Europa 2020pentru Locuri de Munca si Crestere“, a declarat László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Cele trei componente vor beneficia de urmatoarea alocare:

  • Progress: aproximativ 550 milioane de euro (61% din alocarea totala), destinati activitatilor cu o dimensiune pan-europeana, precum analizele comparative, schimbul de bune practici si invatarea reciproca in domeniul ocuparii si politicilor sociale;
  • EURES: aproximativ 160 milioane de euro (18% din buget) vor fi alocati retelei EURES, care furnizeaza informatii celor care cauta locuri de munca in UE;
  • Instrumentul de microfinantare Progress: circa 200 milioane euro (21% din buget) vor fi alocati pentru a extinde sprijinul acordat furnizorilor de microcredite, astfel incat imprumuturile sa fie mai accesibile pentru investitii sociale si intreprinderi sociale.

Impreuna cu FSE, Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane si Fondul European de Adaptare la Globalizare, EaSI formeaza al patrulea pilon al Initiativei UE pentru Ocuparea Fortei de Munca si Incluziune Sociala pentru perioada 2014-2020.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.