Guvernul a hotarat: achitarea arieratelor se face cu prioritate

bani.jpg

baniOrdonanta de urgenta privind plata arieratelor la nivel local aprobata de Guvern stabileste ca fondurile din TVA si impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, “precum si” pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala, prioritara fiind insa stingerea datoriilor.

Exista si o prevedere care stabileste ca, pentru unitatile teritoriale care nu inregistreaza arierate, banii sunt alocati pentru proiecte de dezvoltare locala. Ordonanta a fost publicata recent in Monitorul Oficial.

In forma prezentata la inceputul acestei saptamani pe site-ul Ministerului Finantelor se arata ca precizat ca suma din cota defalcata din impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, precum si sumele retinute ca urmare a aplicarii gradului de necolectare a impozitelor si taxelor locale se repartizeaza “numai” pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare si/sau de capital, in ordinea cronologica a vechimii arieratelor, pana la achitarea integrala a acestora.

Aceeasi varianta mai stabilea ca, dupa achitarea integrala a arieratelor, pot fi alocate sume si pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si a proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala.

Joi, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat ca a primit o circulara a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in care se cere autoritatile locale sa achite cu prioritate arieratele si a apreciat ca aceasta reprezinta un abuz, deoarece doar consiliile judetene si locale decid destinatia banilor proprii.

Acesta a anuntat ca va protesta in continuare pana cand se va reveni la normalitate. Mai multi sefi de Consilii Judetene si primari PSD i s-au plans de altfel premierului Ponta, la sedinta de luni a conducerii social-democratilor, ca, daca vor plati toate arieratele, nu vor mai putea sustine alte proiecte locale.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.