Bijuterie arhitectonica restaurata cu fonduri Regio, la Iasi

sfantul_sava.jpg

sfantul_savaBiserica “Sfantul Sava” din Iasi a beneficiat de finantarile dedicate patrimoniului cultural prin Programul Operational Regional.

Proiectul de reabilitarea si integrare turistica a avut o valoare totala de 4,38 milioane euro, din care aproximativ 3,47 milioane euro finantare nerambursabila.

La finalul celor 3 ani de implementare a proiectului, lacasul de cult a fost restaurat integral, pictura din incinta bisericii a fost atent refacuta, au fost realizate amenajari peisagistice in acord cu arhitectura ansamblului, au fost amenajate cai de acces si locuri de parcare, iar intreg ansamblul a fost redat circuitului turistic si liturgic.

Biserica “Sfantul Sava” reprezinta o constructie unica in Romania, unul din primele asezaminte monastice ale Iasului, in special prin amestecul de elemente arhitectonice.

Definitorii pentru arta moldoveneasca sunt profilul de piatra de sub turnul clopotnitei, braurile de la turle si chenarele de icoane. Din arhitectura munteneasca s-au preluat braul median exterior din caramida de forma zimtata.

Cele doua turle, desi construite in stilul artei bizantine, se termina cu cupole turtite, tipic otomane, iar Iconostasul inalt trimite la arta baroca.

De rezultatul acestor lucrari vor beneficia atat enoriasii bisericii ce participa la ceremoniile religioase, cele aproximativ 800 de persoane cu deficiente de auz si vorbire din Iasi care beneficiaza de servicii de asistenta religioasa din partea Parohiei, precum si turistii din tara si strainatate.

Sursa: ADR Nord-Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.