Disolutia statului

In PDL par sa fi cistigat, in mod sinucigas, talibanii. Nu stiu de ce au partidele noastre aceasta vocatie autodestructiva, dar multe au disparut deja in istorie. Nu putem construi institutii durabile, daca le populam cu tot felul de excroci. Se vor duce si astia in negura din care au venit. Singurul care are mai curind o vocatie a distrugerii decit a autodistrugerii este PSD-ul, cu liota lui de acrivisti si securisti. Probabil ca se intimpla astfel si datorita faptului ca aceste partide nu sunt structurate doctrinar, ci pe grupuri de interese foarte specifice. Ele sunt niste masini de redistribuit bani si de asigurat posturi in administratie si nu numai unor betegi cu carnete de partid. Cine nu are o meserie, sau o stapineste prost, se simte astfel chemat sa se inscrie si sa aspire spre cele mai inalte culmi. Cu cit mai incompetent si mai obedient cu atit mai sus.

O alta categorie de politruci sunt plantati de catre oamenii de afaceri care finanteaza partidele. Acestia sunt propulsati catre virful piramidei, pentru a putea avea acces la resurse, a pregati licitatii sau incredintari de lucrari, pentru ca banii trebuie recuperati. Sunt niste papusi cu cheie, invirtita de catre patronii lor. O parte din bani ajung si la mogulii si mogulasii de presa, care trebuie sa scrie (vorbeasca) de bine, sau sa nu scrie deloc. O adevarata caracatita s-a intins astfel ca o pletora peste tara, storcind-o de resurse. Deja, in 21 de ani, s-a avansat foarte serios in directia asta si nu mai putem trai decit din imprumuturi. Oamenii onesti si calificati emigreaza. Pe loc ramine o elita plutocrata, ce si-a facut deja supra – plinul si o populatie saracita, care nu beneficiaza decit, eventual, de pomeni electorale.

Un loc important in acest sistem gaunos il joaca universitatile private, care au facut un adevarat comert cu diplome, acoperind fiecare politruc cu o seama de calificari, contracost desigur. In general, acesti profesorasi s-au declarat peste noapte rectori, decani etc, pacalind zeci de mii de tineri, atrasi de exigenta redusa, metodele neortodoxe de promovare a examenelor si nivelul taxelor, ceva mai redus decit la stat. Multi dintre acesti circiumari universitari sunt plecati de la stat, sau au deservit mai multe universitati, de stat si particulare, se intelege cum. Astfel, tot narodul, stors de bani, s-a trezit “specialist” cu studii superioare, masterate si chiar doctorate, cind el abia daca stie sa scrie si sa vorbeasca romaneste. Exemple de astfel de fabrici de diplome sunt cunoscute, inclusiv la noi in tirg, mai ales ca se lupta intre ei de ani buni sa-mparta prada.

Avem aici nenumarate cazuri de neaplicare a legii. De ce nu se aplica legea? Marea noastra problema este disolutia statului. La toate nivelurile, institutiile noastre, dupa valurile succesive de politizare, au fost aduse sub orice critica. in loc sa cultivam si sa intarim institutia functionarului public, am umplut administratia de politruci cu diplome luate pe bani de la tot felul de academii de apartament si care nu stiu decit sa fure si sa minta. Lucrurile nu mai pot continua in felul acesta. Societatea e descompusa, piramida valorilor sta fix cu virful in jos, iar in curind ne pierdem si ca tara. Nici vorba de demnitate, de onoare, de moralitate. Am ajuns, in ochii multora, tiganii si prostituatele Europei. Cum sa ne primeasca in zona Schengen? Acolo nu-i loc pentru europeni de mahala. Am intrat si noi in Uniunea Europeana cind aceasta a inceput sa se descompuna. Bine ca avem unde plati cotizatie, ca suntem contributori neti. Si monitorizati permanent si pe buna dreptate, cu asa o justitie ca a noastra.

Nimic durabil nu coaguleaza la noi, nici un proiect sanatos, nici o initiativa mai de Doamne-ajuta. Totul e o bascalie si o terfeleala fara seaman. Intr-o tara plina de interlopi, cu sau fara costume de parlamentar, cu o justitie praf, cu o coruptie ce i-ar face gelosi si pe sarmanii fanarioti, cu o birocratie care alunga investitorii straini ramasi si fara TVA-ul datorat de catre stat, o tara fara infrastructura si cu o suprastructura in care pina si un intelectual ca Th. Baconschi ii aduce osanale “Marii” Elene, facind sluj camarilei unui presedinte ce sperie lumea pe la Bruxelles, o tara fara orizonturi diplomatice, fara nici o strategie in domeniu, ei bine o astfel de tara nu poate fi tratata decit cu refuz in ce priveste aderarea la zona crepusculara Schengen. E adevarat si faptul ca Europa se afla intr-un proces entropic, ca Germania si Franta s-au saturat sa plateasca oalele sparte de tarile mici dar, sa recunoastem ca, pina la urma, ne-am facut-o singuri.

O tara care nu investeste nimic in cercetare-inovare, o tara care nu-si plateste profesorii, care-si trimite medicii in exod, este o tara care-si handicapeaza viitorul. Daca oameni ca Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu, impecabili din punct de vedere profesional si moral, sunt marginalizati intr-un partid plin de lichele, care ne-a adus nu pe marginea ci pe fundul prapastiei, ce mai putem spera? Ca ei sunt multi tineri, cu studii si competente serioase, dobindite in tara si in strainatate, ar vrea sa ramina in tara, dar nu vad decit mizerie si pleaca cu durere in suflet.

Asta in timp ce securisti si politruci ca Dan Voiculescu, Traian Basescu, Emil Boc, Elena Udrea, Adrian Nastase si, din pacate, multi, multi altii ca ei mai au curaj sa dea ochii cu oamenii si domnesc peste imperii economice cladite numai ei stiu cum. Cita rabdare mai are, cita umilinta mai poate duce acest popor? Eu cred in justitia divina si le pling de mila unor astfel de politruci care si-au batut joc de oameni, oricit de bogati si de puternici se dau in stamba. Nu va ramine piatra peste piatra din toate averile lor, numele lor va fi mereu o pata pe obrazul tarii si de sufletele lor va fi vai si amar! Caci drept este Dumnezeu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.