Disputa aprinsa pe banii UE

banuti.jpg

Seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, considera inacceptabila propunerea presedintelui Consiliului European Herman van Rompuy de reducere a bugetului UE cu 75 miliarde euro, iar presedintele francez Francois Hollande vrea mentinerea finantarii politicii de coeziune si a politicii agricole comune.

Pentru guvernul spaniol, primul document prezentat de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso pare un document bun. Cel de-al doilea, prezentat de domnul Van Rompuy, este pur si simplu inacceptabil”, a afirmat Rajoy la incheierea unui summit ibero-american, transmite AFP. El a adaugat ca acest buget nu este agreat de guvernul spaniol, care va face cu cunoscut acest lucru institutilor europene, in speranta ca va exista o alta propunere, mai rezonabila, care sa poata fi impartasita sa Spania.

Rajoy a mentionat ca element de frictiune in special reducerea ajutoarelor pentru agricultura si a fondurilor destinate politicii de coeziune si regiunilor. Potrivit unor surse europene, Spania ar putea pierde ajutoare de aproape 20 de miliarde de euro in viitorul buget, cu o scadere de 30% in cazul regiunilor si de 17% in cazul agriculturii. Herman van Rompuy a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a bugetului de 1.033 miliarde de euro propus de Comisia Europeana.

Presedintele UE vrea in principal reducerea cu 29,5 miliarde de euro a platilor efectuate in cadrul politicii de coeziune si cu 25,5 miliarde de euro a fondurilor pentru Politica Agricola Comuna (PAC), fapt respins deja de mai multe tari precum Franta si Polonia. Presedintele francez Francois Hollande si-a exprimat speranta sambata, intr-o intalnire cu Barroso, ca summitul de saptamana viitoare va conduce la un acord care sa mentina finantarea politicilor de coeziune si a celei agricole.

Premierul Victor Ponta a declarat ca problema bugetului european, care se va discuta la Consiliul European, va viza interese fundamentale ale Romaniei, iar presedintele are “obligatia” fie sa obtina ceea este “corect pentru Romania”, fie sa-si utilizeze dreptul de veto.

Ponta a afirmat, sambata, la Bistrita, ca propunerea presedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai putin pentru Romania, “400 de euro mai putin pentru fiecare roman”, iar Traian Basescu trebuie sa voteze impotriva acesteia. “Propunerea lui Van Rompuy presupune o alocare cu 5 miliarde de euro pe coeziune si 3 miliarde euro pe politica agricola, mai putin decat ceea ce a propus CE”, a spus Ponta.

Premierul a spus ca Basescu ar fi trebuit ca, in loc sa faca “glume de doi bani”, sa explice ce se discuta la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. “Imi doresc ca presedintele Basescu sa nu mai mearga la Bruxelles sa reprezinte interese personale, cum a facut de multe ori, imi doresc sa reprezinte interese nationale”, a mai sustinut Ponta.

Noi nu am intrat in UE doar ca sa ne faca ANI si DNA, noi am intrat ca si alte tari Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria, pentru ca Uniunea Europeana presupune coeziune si presupune o dezvoltare comuna. Daca agricultorul roman are subventie de trei ori mai putin decat cel francez sau german, despre ce solidaritate vorbim? (…) Daca ni se spunea in 2007 «nu o sa aveti nici drumuri, nici spitale, nici agricultura ca in vest, dar o sa va facem ANI si DNA», poate ca ne gandeam de mai multe ori. Eu sunt un proeuropean convins si eu cred ca domnul presedinte Basescu prin tot ce face inspira in populatie un sentiment anti-european”, a mai afirmat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca, de la anuntul privind posibilitatea utilizarii dreptului de veto de catre Romania la Consiliul European, toti liderii statelor contributoare “s-au bagat sub birouri”, mentionand ca “nu poti sa mergi in halul acesta la Bruxelles”.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.