Fermierii ar putea avea un Fond Mutual care sa ii despagubeasca in caz de calamitati

Incepand cu 2018, fermierii romani ar putea avea la dispozitie un Fond Mutual prin care sa fie despagubiti in caz de calamitati naturale.

Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de OUG prin care se infiinteaza  Fondul National Mutual Agricol si prin care se reglementeaza modul de acordare a compensatiilor financiare pentru fermierii activi contributori, in cazul producerii evenimentelor care genereaza pierderi economice.

Potrivit proiectului, pentru a beneficia  de despagubiri prin Fond, agricultorii vor trebui sa fie membri activi, potrivit legii, si sa plateasca  o cotizatie obligatorie. Aceasta cotizatie va fi stabilita ulterior prin hotarare a Guvernului initiata de catre MADR. „Fondul de compensare financiara gestionat de Agentie se constituie din contributiile fermierilor activi, in cuantumul si in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului initiata de catre MADR la propunerea Agentiei si se utilizeaza pentru acordarea compensatiilor financiare, precum si pentru asigurarea contravalorii serviciilor de gestionare a fondului de compensare.” se arata in proiect.

Fondul va fi administrat de Agentia pentru Administrarea Fondului National Mutual Agricol, care se infiinteaza ca institutie publica, autonoma, cu personalitate juridica in coordonarea MADR, si care se finanteaza din subventii de la bugetul de stat, prin bugetul MADR si din venituri proprii.

Fondul Mutual din Agricultura va plati fermierilor activi contributori pentru pierderile suferite ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile, a izbucnirii unor boli ale animalelor sau ale plantelor, a infestarii cu daunatori sau in urma unor incidente de mediu. De asemenea, prin crearea fondului  se instituie posibilitatea crearii unui instrument de stabilizare a veniturilor pentru sprijinirea fermierilor care se confrunta cu scaderi dramatice ale veniturilor.

Actul normativ, lansat in dezbatere publica, urmeaza sa fie adoptat de catre Guvern si apoi sa intre in vigoare in termen de 60 de zile.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top