Două blocuri noi și 18 străzi modernizate cu fonduri nerambursabile REGIO

7348610-mediafax-foto-ovidiu-dumitru-matiu.jpg

Zona autostrazii A1 Orastie - Sibiu inchisa pentru remedierea degradarilor produse in zona viaductului Aciliu din judetul Sibiu, duminica, 18 octombrie 2015. Incepand cu 7 septembrie 2015, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) din Romania a restrictionat total traficul rutier intre Nodul rutier Saliste(km 270+020) si Nodul rutier Cunta (km 292+455). OVIDIU DUMITRU MATIU / MEDIAFAX FOTO

Prin proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Ocna Mureș” se atrag fonduri europene nerambursabile în valoare totală de peste 3,6 milioane euro pentru construirea a două noi blocuri cu locuințe sociale și modernizarea a mai mult de 2,3 km străzi urbane. Este vorba de o nouă inițiativă locală finanțată în cadrul Programului REGIO, pentru care a fost semnat azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, contractul de finanțare, în valoare totală de peste 17 milioane lei. Primarul Silviu Vințeler și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat acest contract prin care se vor folosi fonduri europene destinate construirii a 32 de apartamente sociale și reabilitarea celor 18 străzi din zona centrală a orașului Ocna Mureș, pentru creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile defavorizate.

Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 13.1 ce vizează îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România, în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. Se răspunde astfel obiectivului privind oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale. Investițiile se vor finaliza peste cel mult doi ani și jumătate, în ultima zi a anului 2021.

”Începând de anul trecut am demonstrat că și orașul Ocna Mureș poate atrage fonduri europene. Iată că, în mai puțin de șase luni, am semnat două contracte de finanțare, dintre care unul pentru reabilitarea și eficientizarea energetică a Spitalului din localitatea noastră, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Alba și acum acest proiect de regenerare urbană. Lucrăm la îmbunătățirea condițiilor urbane din oraș, pentru că oamenii au nevoie de străzi asfaltate, cu apă și canalizare, au nevoie de confort în trafic și am văzut că este nevoie de locuințe sociale. Ne preocupă în cel mai mare grad investițiile pentru creșterea calității vieții cetățenilor și vrem să modernizăm orașul. Acesta este cel mai bun exemplu că banii europeni, folosiți în mod chibzuit, duc la economii pentru bugetele locale, dar și la atingerea unor obiective care altfel ar fi rămas doar vise așternute pe o hârtie”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanțare, domnul Silviu Vințeler, Primarul orașului Ocna Mureș.

Cererea de finanțare pentru proiectul ”Îmbunătățirea calității vieții populației în orașul Ocna Mureș” are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din oraș, precum și a celor din localitățile apropiate, prin abordarea integrată a nevoilor identificate la nivel local. Astfel, prin intermediul proiectului se urmărește îmbunătățirea condițiilor de locuit, prin construirea de două clădiri cu locuințe sociale cu regim de înălțime S+P+2E+M și un număr de 16 apartamente fiecare, care să asigure condiții decente de locuire persoanelor defavorizate din oraș și favorizeze premisele creșterii incluziunii sociale la nivel comunitar. În plus, a doua componentă a proiectului, prevede îmbunătățirea conectivității la nivelul orașului, a cartierelor defavorizate cu principalele zone de interes și creșterea gradului de participare a cetățenilor la servicii publice, activități economice, comerciale, culturale, sportive sau de agrement, prin lucrări de construire/reabilitare/modernizare și extindere a circa 6 km de străzi urbane.

Dacă pentru componenta de construire a blocurilor sociale este vizată o zonă rezidențială din oraș, aspectele referitoare la mobilitate își propun realizarea de lucrări pe 5,924 km de străzi urbane, respectiv 2,381 km drumuri publice, 4,438 km piste pentru bicicliști, 4,614 km zone pietonale și 6997 mp zone verzi, care să asigure, în același timp, premisele unei dezvoltări durabile prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon, încurajarea utilizării bicicletelor sau a mersului pe jos. În acest caz, lucrările vor include sistemul rutier, inclusiv încadrarea acestuia cu borduri prefabricate, dispozitivele de scurgere a apelor, sistemele de consolidare (ziduri de sprijin – unde este cazul), pasaje sau pasarele pentru asigurarea continuității peste obstacole, dar și marcaje și indicatoare rutiere.

Bugetul întregului proiect este de 17,025,122.24 lei, din care peste 16,6 milioane lei (adică mai mult de 3,56 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top