Dupa criza, ce fel de concurenta economica vom avea pe piata din Romania?

Dupa criza, ce fel de concurenta economica vom avea pe piata din Romania?
~ Apel de implicare in lucrarile Forumului anual „Ziua Concurentei si Competitivitatii”~
Palatul Parlamentului, 12 noiembrie 2009

In domeniul aplicarii regimului concurentei in Romania, s-au produs si continua sa se produca dramatice schimbari legislative si de procedura, care urmeaza sa aduca odata cu ele diverse si serioase consecinte mai ales pentru marile companii si practicienii din profesiile liberale care activeaza pe aceasta piata.

Un nou cod obligatoriu ar urma sa opereze in domeniul marilor retaileri. Conform noilor norme privind aplicarea politicii de clementa in cazul incalcarii legii concurentei (Ordinul 300/2009), legislatia a fost recent modificata in mod stimulativ pentru prevenirea indeosebi a asa-numitelor “intelegeri grave” in cadrul cartelurilor economice pe teritoriul Romaniei, dar si al intelegerilor si practicilor verticale intre operatorii economici. Se mentin si in noua legislatie inclusiv pedepsele cu inchisoarea pentru managerii gasiti vinovati de asemenea practici. In plus, mediul de afaceri din Romania asteapta cu nerabdare aprobarea unor scheme financiare de Ajutor de Stat din partea Comisiei Europene care sa contribuie si in tara noastra la relansarea sau chiar salvarea unor domenii economice sau intreprinderi in dificultate.

Aflat in aceste momente de restriste la a V-a editie, Forumul anual inter-activ „Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania”, organizat in parteneriat si cu amabilul sprijin moral si de specialitate al Consiliului Concurentiei, provoaca acum pe juristi, manageri, oamenii de afaceri, expertii din randul autoritatilor centrale si ai institutiilor europene la o dezbatere cruciala si la exersarea unui lobby institutional in favoarea unei imbunatatiri echilibrate si flexibile a legislatiei si, indeosebi, a modului sau de aplicare. Pozitiile decidentilor oficiali si ai celor afectati direct de noile schimbari rapide in domeniu vor avea ocazia unei confruntari tematice pe viu, in prezenta observatorilor din partea Presedintiei UE, ai Comisiei Europene, precum si ai autoritatilor romane de reglementare si asociatiilor profesionale/ patronale direct interesate. Sinteza concluziilor si recomadarilor invitatilor, speakerilor si participantilor la consultare va fi transmisa spre informare si reactie oficiala, ulterior, tuturor protagonistilor implicati in tot acest impresionant angrenaj.

“Ziua Europeana a Concurentei si Competitivitatii in Romania” este un eveniment anual organizat sub egida Platformei CEFTAC, din initiativa Fundatiei EUROLINK-Casa Europei, drept o actiune a societatii civile din Romania menita sa mentina o monitorizare / evaluare paralela asupra relatiei cruciale intre concurenta, competitivitate si drepturile consumatorilor dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si integrarea acesteia in Piata Unica Europeana. Editia din acest an se va desfasura la Palatul Parlamentului, in data de 12 noiembrie 2009.

Temele centrale ale reuniunii sunt:
-noile oportunitati financiare deschise de sistemul Ajutoarelor de Stat UE;
-reactia Consiliului Concurenţei si a celorlalte autoritati de reglementare pentru reducerea efectelor crizei europene/globale în România;
-Salonul de Soluţii Practice Financiare: sistemul finantarilor prin programele cu fonduri strucuturale UE – o sansa deja compromisa pentru mediul de afaceri romanesc?

Printre Partenerii Media privilegiati, amintim, de pilda, doar o lista previzionala a acestora: Concurrences.com (Paris), e-Competitions.com (Paris), Tribuna Economica, NewsChannel.ro, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta, ClubAfaceri.ro, PRwave.ro, SmartBank.ro, SmartFinancial.ro, StiriEvenimente.ro, Finantare.ro, Comunicatii Mobile, GhiseulBancar.ro, CalendarEvenimente.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support al Platformei EU-RO Clearing Funds.

Pentru solicitarea de detalii suplimentare, puteti consulta site-ul www.HouseofEurope.ro si ne puteti ulterior scrie la adresa [email protected] sau contacta telefonic la tel./fax: 021.2304997.

Pentru conformitate,
Secretariatul Consortiului Organizatoric
c/o EUROLINK-Casa Europei / Platforma CEFTAC

About Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

0 thoughts on “Dupa criza, ce fel de concurenta economica vom avea pe piata din Romania?”

  1. severavram spune:

    Va rugam, daca sunteti interesata, sa parcurgeti agenda previzionala a evenimentului (www.HouseofEurope) pentru a observa propunerile pe care intentionam sa le avansam si care se vor regasi in raportul final asupra concluziilor extrase in urma dezbaterilor. Din pacate, rolul societatii civile se rezuma la a face propuneri si sugestii, dar deciziile se iau la alte niveluri – respectiv Comisia Europeana sau autoritatile centrale ale statului.

  2. melaniacoman spune:

    Da’ niste solutii… SOLUTII… nu opinii, pozitii, sugestii, discutii… Niste solutii de iesire din… criza (era sa zic altfel), de unde luam?
    Melania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.