Durere de molari sau un pas inainte ?

Restructurarea resurselor umane ale unei firme: durere de molari sau un pas inainte ?

Daca vin intr-adevar vremuri inca grele pentru businessul european, inclusiv pentru marile companii din Romania, nu este un semn tocmai bun. Efectele – nu atat sau nu doar ale recesiunii- se rostogolesc in tavalug peste noi, ca si acelea ale vechilor racile „de sistem” :fluctuatia legislativa, restrangerea, stagnarea si regimul neprietenos sau nestimulativ pentru noi investitii straine semnificative.

Conferinta de top „Restructurarea asistata” organizata de revista HR Manager la Bucuresti a dovedit insa prin sugestii, studii de caz si propuneri de noi modele si tactici organizationale, posibilitatea unei transfomari mai line si mai inteligente, mai ales, a unei afaceri care sa continue sa cunoasca o dezvoltare cat de cat previzibila si, daca se poate, ascendenta pe termen mediu si lung. Cele trei tinere lectore invitate au reusit sa dovedeasca destul de elocvent ca, prin sange rau si o strategie ne-emotionala, aprigile provocari ale momentului ar putea fi mai lesne depasite, fara efecte disproportionate asupra managementului general, dar mai cu seama al angajatilor/(re)insertiei lor profesionale.

Avocat Luminita DIMA care conduce departamentul de Dreptul Muncii de la NNDKP a izbutit sa cristalizeze un tablou comprehensiv si graitor al modului in care actualele si viitoarele schimbari legislative au afectat sau ar urma sa afecteze echilibrul afacerilor. Reprezentanta puternicului grup mondial BPI, Raluca PARVU, a evocat modalitatile prin care poate fi facuta restructurarea din punct de vedere atat al managerului de resurse umane, dar indeosebi a legaturii acestuia cu consultantul extern de HR cu care colaboreaza firma. Nu in cele din urma, Athena TAVOULARI de la compania interntionala Stanton Chase International, a prezentat un interesant studiu de caz despre modul in care gasesti cel mai potrivit manager pe timpuri de criza, evident nu doar intr-un constrangator context local, ci pe o piata libera a fortei de munca in care a intrat taras grapis si Romania.

A fost un eveniment de profesionisti HR, doar de o singura jumatate de zi, cu puternica dimensiune de networking, dar care si-a atins in cea mai mare masura scopurile. Principala morala de tras: merita apelat tot la profesionisti autentici daca doresti sa traversezi etapa cu cat mai putin efecte colaterale nedorite.

About Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.