Angela Achitei, președinte ADV România, publică pe Facebook o postare in care povestește experiența organizației pe care o conduce cu proiectele depuse în apelul dedicat finanțării administratorilor de grant pe economie sociala.
„Astăzi am avut la ADV România o zi cu bucurie, dar și cu tristețe în acelaș timp…
La începutul zilei, la solicitarea Comisiei Europene, am povestit într-un scurt video, despre visul nostru de a dezvolta economia socială în România și eco-sistemul pe care l-am creat în jurul organizației noastre…. Solicitarea a venit în contextul, în care se pregătește o campanie europeană pentru sector
, iar noi am fost aleși ca model de bună practică să reprezentăm România. Fiecare țară din UE, are inclusă în campanie o organizație reprezentativă pentru sector…
A doua parte a zilei, mi-am pierdut-o aș putea spune, analizând cu echipa, motivele depunctării organizației noastre pe apelul dedicat finanțării administratorilor de grant pe economie sociala.
ADV România a depus 2 proiecte pentru a continua programul acceleratorul de întreprinderisociale și a înființa un număr de 56 de strat-up-uri, care sa creeze 287 de locuri de munca în Regiunea Nord Est.
Cu regret am constatat că cele 2 proiecte, se află pe lista de rezervă cu 95 si 94 de puncte în evaluare, fără nici o șansă de contractare, pentru că în baza listei de câștigători, se va realiza o supracontractare de 279% pe un apel si pe altul 168%, cand conform documentelor de program, se poate supracontracta doar 150%.
Deci dreptul la contestație, este doar un exercițiu de imagine, în care ai șanse să primești câteva puncte în plus, dar fără a avea și acces la finanțare…, cum de altfel înseamnă și această listă de rezervă… Adică proiectele sunt aprobate…, dar nu mai sunt bani să fie și finanțate, pentru că s-a început între timp și contractarea fără să se mai aștepte rezultatul la contestații…. Iarăși un criteriu nou introdus zilele acestea de către Autoritatea de Management printr-un comunicat, când procedura spune că trebuia aprobat acest aspect în Comitetul de Monitorizare și inclus de la început în ghidul de finanțare. Nu mai spun de termene prelungite de depunere proiecte, ca să aibă timp firmele de consultanță să-și mulțumească clienții, în condițiile în care nu am văzut niciodată pe proiectele finanțate direct de Comisia Europeană astfel de prelungiri… Cum rămâne aici cu principiul de tratament egal al beneficiarilor care depun la primul termen și ceilalți care au mai mult timp la dispoziție să elaboreze aplicațiile…. Si nu cred că nu au fost proiecte depuse, ca să fie nevoie de prelungire…, când au fost peste 1500 de proiecte in evaluare și se puteau finanța conform ghidului, în jur de 60 de proiecte.
În 2023, am sesizat înainte de lansarea acestui apel, în întalnirea avută cu Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, că ghidul și grilele de evaluare au multe hibe și că vor fi probleme în evaluare și contractare. La această întâlnire a participat și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, minister de linie pe economie socială și care nici măcar el nu fusese consultat pe aceste apeluri. Deși erau la masă cele mai reprezentative întreprinderi sociale din România, mare parte din ele membre și în RISE România – Rețeaua Română a Economiei Sociale, vocea noastră a sectorului nu a contat… Deși evaluările de program pe apelurile anterioare au arătat că nu e ok modul de utilizare a acestor bani, au preferat să facă copy paste la ghidurile anterioare și să aplice rețeta clasică de a îmbrăca niște fonduri cu pălării de economie socială.
Revenind la grilele de evaluare, am constatat niște aspecte foarte interesante:
Deși fiecare proiect e evaluat de 2 evaluatori independenți, comentariile și punctajul acordat este identic.
Așa ”telepatie și sincronizare” în a gândi unitar, nu o am nici cu soțul meu cu care sunt împreună de 29 de ani
. Mai mult decât atât, sunt identice pe 2 proiecte diferite care sunt aferente a 2 programe de finanțare diferite;
Cea mai mare depunctare, o avem pe sustenabilitatea proiectelor. Aici nici nu știu ce să mai comentez… Cred că cel puțin 200 de întreprinderi sociale sunt constant în contact cu noi… și mii de persoane ne-au vizitat și s-au format în economie socială, deși proiectele prin care au fost înființați au ieșit demult din perioada obligatorie de sustenabilitate. Am creat de la clustere europene în economie socială până la instituții de finanțare non-bancare dedicate sectorului cum e AFIN. Toate au fost enumerate și descrise în această secțiune în proiect. Sunt instrumente care funcționează, nu ”promisiuni de a face” pe care nimeni nu le mai monitorizează.
Mai avem criterii inventate de depunctare…, legate de enumerare grup țintă care va avea acces în proiect pe categorii de vulnerabilitate… Ca și cum un grup vulnerabil are mai mare prioritate decât altul…, încălcând îsăși principiile tratamentului egal și al nediscriminării. Menționarea sumelor alocate pentru teme orizontale ale proiectului în partea tehnică a proiectului, deși se regăsesc cuantificate în buget, așa cum e corect…, pentru că avem o secțiune dedicată pentru acest aspect.
Însă cele mai mari curiozități ale acestui apel, sunt legate chiar de lista proiectelor care intră la finanțare…. Și unde nu mai contează dacă ai expertiză sau nu în domeniul în care ai aplicat. Vedem multe microîntreprinderi cu 2-3 angajați și cifre de afaceri chiar și de 15.000 euro care vor implementa proiecte de 3-12 miloane de euro și îi vor învăța pe sute de antreprenori să se lanseze în afaceri după ce au avut ei se pare un mare succes… Apropo, microîntreprinderile și întreprinderile nu sunt entități eligibile pe aceste apeluri de finanțare conform condițiilor din ghid, însă sunt trecute în lista câștigătorilor la categoria de solicitant. Mai observăm firme cu coduri CAEN în industrii de servisare calculatoare, industrii prelucrătoare și altele care nu au nici o treabă cu economia socială… Și exemplele pot continua… Și cred că niște instituții ale statului sau chiar Curtea Europeană de Audit ar putea găsi și date și mai interesante…, cum ar fi sistemul viciat de evaluare, conflict de interese ș.a.
Ași fi tare curioasă să văd ce expertiză au evaluatorii în economie socială?! Mi se pare o mare responsabilitate să decizi cum se vor cheltui aproximativ 475 milioane de Euro pentru acest domeniu.
Ce este cel mai trist în toată povestea asta, nu e faptul că proiectele noastre sunt pe lista de rezervă…, ci faptul că prin această evaluare defectuoasă, se pervertește un sector și principiile frumoase cu care acesta trebuie să crească. Că economia socială, devine doar un vehicul de tocat fonduri europene, fără sustenabilitate și predictibilitate. Că mare parte din administratorii de grant din perioadele anterioare de finanțare, nu au lăsat nimic în urma lor, iar acum contractează proiecte de zeci de miloane de euro ca lider de proiect sau partener…
Și este și mai trist, că împreună cu mulți colegi onești din sector, am reușit să punem România pe harta europeană a economiei sociale, să fim apreciați și premiați la nivel internațional, iar în România, să fim doar un număr pe o listă de rezervă…
Reușim să câștigăm proiecte la Comisia Europeană ca lider de parteneriat unde e o concurență foarte mare cu toate statele membre care depun proiecte și se pare, că nu știm să scriem proiecte aici în România!
Chiar în momentul de față pilotăm un proiect inovator pe Fondul Social European fiind contractați direct de către comisie și alte 8 proiecte europene în care suntem parteneri.
Reprezentăm România în Social Economy Europe, European Network of Social Integration Enterprises – ENSIE, Diesis Network și EASPD Brussels și se pare că nu ne putem reprezenta suficient de bine la noi acasă…
Această postare, nu e despre faptul că am pierdut ca organizație niște fonduri, ci despre faptul că se pierde o oportunitate pe care o pot avea cei care vor să devină antreprenori sociali, să învețe dintr-o experiență practică de la una din primele și cele mai mari întreprinderi sociale de inserție atestată din România. Bugetul grupului ADV, e format doar din 15% fonduri europene, restul fondurilor provin din activitate economică. Întreg profitul generat în grupul ADV este reinvestit în programe de economie socială.
Deci miza nu sunt banii, ci valorile care ne ghidează în ceea ce facem zi de zi! Si faptul ca punem oamenii inaintea profiturilor!
De aceea, nici nu ne-am hazardat să depunem mai multe proiecte, deși avem capacitate logistică să le implementăm, având o echipă minunată și expertă în economie socială de aproape 100 de oameni care lucrează în momentul de față în grupul ADV Romania, inclusiv cu dizabilități și din alte categorii vulnerabile, vizate și de acest apel de finanțare.
Cineva spunea…, ”ca lucrurile rele să se întâmple, e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic”… Eu nu pot să-mi dezamăgesc echipa și să-i văd cu lacrimi în ochi că munca lor nu a contat.. și nici comunitatea cu care am crescut împreună acest sector, prin urmare vom utiliza toate căile legale pentru a corecta această situație! Georgiana Trandafir, sper că accepți provocarea să ne reprezinți cu Trandafir&Asociatii în acest demers într-o nouă bătălie cu sistemul corupt?!
Între timp vom solicita Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene să anuleze acest apel de finanțare și să regândească tot apelul în acord cu valorile și principiile economiei sociale.
Las în comentarii listele proiectelor aprobate la finanțare pe cele 2 apeluri și mesajul dnei Ana-Maria Coscotin, Team Leader Romania, Comisia Europeană – Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune, care a vorbit la Conferința de Economie Socială, pe care am organizat-o pe 17 aprilie 2024, despre ce face Comisia Europeană pentru a sprijini sectorul economiei și cum ar trebui să arate aceste programe în România. Ceea ce s-a întâmplat acum, e exact invers…
Aș fi curioasă să aflu care e părerea voastră despre această situație… Mai ales că duminică mergem și la vot!”
Pentru comentarii găsiți întreaga postare aici.