Economisirea si creditarea la romani (VI)

Privatizarea marilor banci

Procesul de privatizare a băncilor cu capital de stat din România a început cu Banca Română pentru Dezvoltare, prin preluarea pachetului majoritar (51%) de către grupul francez Société Générale, achiziţie finalizată în luna martie 1999. Tot în 1999, Fondul Proprietăţi de Stat a vândut un pachet de 45% din capitalul social al BancPost către General Electric Capital Corporation (35%) şi Banco Portugues de Investimento (10%), cu o valoare totală de 42,7 milioane USD, la care s-au adăugat investiţii în activitatea comercială a băncii de 50 de milioane de USD.

În iulie 2001 RZB-Austria şi Fondul Româno-American de Investiţii (FRAI) au preluat de la Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS) peste 98,84% din acţiunile celei de-a treia bănci româneşti inclusă în procesul de privatizare, Banca Agricola. Valoarea totala a tranzacţiei s-a ridicat la 52 milioane de USD, din care 37 milioane de USD reprezentau investiţii de capital, iar 15 milioane de USD preţul plătit pentru achiziţionarea acţiunilor.

În anul 2003 procesul de privatizare a Băncii Comerciale Române a avansat, prin cumpărarea de către BERD şi CFI a 25% din capitalul social al băncii. Un pachet de cel mult 8% va fi preluat, ulterior, de către salariaţii BCR. La sfârşitul lunii octombrie 2006 a avut loc finalizarea privatizării Băncii Comerciale Române prin achitarea contravalorii pachetului majoritar de acţiuni de către Erste Bank. Ulterior, banca austriacă a făcut o ofertă avantajoasă salariaţilor BCR şi a reuşit să preia de la aceştia 7,27 la sută, ajungând să deţină 69,15 la sută din capitalul BCR la sfârşitul anului 2006.

About Bogdan Capraru

Sunt lector doctor in Departamentul de Administrarea Afacerilor din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii “Al. I. Cuza” Iasi. Activitatea mea este concentrata pe domeniul bancar. Sunt titularul cursurilor de Sisteme si operatiuni bancare, Retail banking, International banking si Finantarea dezvoltarii imobiliare. Din 2004 sunt membru al Societatii Romane de Economie (SOREC).

5 thoughts on “Economisirea si creditarea la romani (VI)”

 1. Cristian spune:

  Inca ceva…..o parere despre “Banca Feroviara”?!….eu am fost un pic amuzat…dar…poate ma insel…..

 2. admin spune:

  pt cristian:
  CEC-ul are traiectoria lui. faptul ca nu a fost privatizat inca nu este neaparat o bila neagra, ci dimpotriva, s-ar putea in viitorul mai mult sau mai putin apropiat sa fie una alba.
  deocamdata are traiectoria ei, a fost restructurata si a suferit si un proces de rebranding.

 3. admin spune:

  bancile, in special cele straine sau cele care au subsidiare in Romania vor fac deseori comentarii care se doresc a avea efect asupra pietelor in interesul lor. dovada sunt si estimarile f diferite de la o banca la alta cu privire la cursul de schimb. factorii care ii invocati: alegerile viitoare, imprumuturile externe etc sunt foarte importanti in evolutia viitoare a cursului de schimb, functie de evolutia acestora.

 4. Simona spune:

  Despre recomandarile celor de la Erste Bank facute celor care investesc in instrumente monetare si anume, de a investi in leul romanesc pentru ca va avea un trend favorabil fata de moneda europeana, ce parere aveti? Sa fie periada alegerilor aceasta cauza, sa fie imprumuturile externe pe care la contractam?
  Multumesc,
  Simona R

 5. Cristian spune:

  Domnule Profesor…..CEC-ul(“CEC Bank”!!!)…..INCOTRO?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.